A zene bûvöletében - Fire & Ice

Grave - 2006. szeptember 26. kedd, 09:54    
Beszélgetés a gyõri Fire & Ice szólógitárosával

Régóta tervezem, hogy bemutatom a Fire & Ice nevû gyõri zenekart, hiszen az egyik tagja gyermekkori jó barátom, Szabó Dániel Róbert. Õt kérdeztem a megalakulásról, fellépésekrõl, tervekrõl.
Reklám:
- 2003-ban egy Edda koncerten jött az ötlet, mi lenne, ha alapítanánk egy együttest. Már korábban is voltak próbálkozások, de mindegyik komolytalan. A csapat öt tagból áll, Fritz Tamás énekel, Szemenyei Balázs dobol, Sirgely Csaba billentyûzik és vokálozik , Horváth Tamás „Vihar” basszusgitározik, én szóló gitározom .

- Hogyan ismerkedtél meg a jelenlegi tagokkal? R észt vettek azon az Edda koncerten, vagy késõbb csatlakoztak?

- Nem voltak ott a koncerten, csak én meg egy haverom – már kiszállt a csapatból –; a tagokkal hirdetések révén találkoztam.

- Miért Fire & Ice?

- Az Edda egyik angol nyelvû albumának Fire & Rain a címe, úgy gondoltuk, ez jó név lenne a csapatunknak, de mivel ez már foglalt volt, ezért lett Fire & Ice, vagyis Tûz és Jég. Azért is jó név, mert ezzel kifejezhetjük a zenei többszínûségünket. Leginkább pop-rock számokat adunk elõ, fõleg hazai zenészektõl, de nem ritka, hogy külföldiektõl.

- Miben különböztök más zenekaroktól?

- Alapvetõen abban, hogy mi nem csak a legismertebb dalokat játsszuk, hanem próbálunk egy sokszínû és igényes repertoárt összeállítani.

- Vannak saját számaitok?

- Nincsenek, még nem írtunk. Nagyon sok jó, nem közismert dal van a világon, igyekszünk ezeket elõadni. Nem szeretnénk erõltetni egy zenei album megjelenését csak azért, hogy elmondhassuk, nekünk is van.

- Milyenek a zenekar lehetõségei?

- Egyes helyekre túl „könnyû” a zenénk, máshova pedig vad. A lehetõségeinket nagyban korlátozza, hogy amatõr zenekar vagyunk. Egyes managerek és szervezõk azt gondolják, mindent megtehetnek velünk. Nagyon észnél kell lennünk, hogy ne verjenek át minket.

- Hol léptetek fel?

- Gyõrszentivánon volt koncertünk, utána a Révai Miklós Gimnáziumban, május elsején Öttevényen.

- Miért a s zólógitárt választottad?

- Amikor zenélni kezdtem, ez volt az a hangszer, ami a basszusgitár mellett vonzott. Megfogott a hangja, a formája. Eleinte autodidakta módon képeztem magam, utána az Edda gitárosától, Alapi Istvántól vettem leckéket. Nagyon örülök, hogy hozzá járhatok, ismerhetem. Sokat tanulok tõle, õ az egyik zenei példaképem. Egyébként nem a zenélésbõl szeretnék megélni, más terveim vannak a jövõre nézve.

- Kedvenc hazai és külföldi csapatod?

- A hazaiak közül mindenképpen az Eddát említeném, hiszen több számot is játszunk tõlük - a zenekarnak a legújabb korszakából is –, a külföldiek közül a Dream Theater-t, Toto-t emelném ki, de tetszik Steve Vai és Joe Satriani zenéje is.

- Tehetség kell a zenéléshez, vagy megfelelõ képzéssel bárkibõl lehet jó muzsikus?

- Attól függ, hogy milyen szintig akar eljutni. Szerintem a tehetség mellett fontos a megfelelõ képzés. K evés olyan ember van, aki meg tudja állapítani, hogy ki tehetséges, ki nem.

- A jövõ?

- Tervezünk koncerteket, illetve nyáron egy demófelvételt. Elõreláthatólag május 27-én Dunaszegen lépünk fel, de errõl egyelõre többet én sem tudok.

Grave


    Megosztás:
Címkék: Budapest, Fire & Ice
Szólj hozzá a cikkhez