Neck Sprain: Heavyweight – 3rd Round

Murphy - 2007. január 19. péntek, 05:00    
Harmadik menet
 
Az Overgain és True Soul Dead Body albumok után a triónak pont kapóra jött a vérfrissítés Pityesz (ex-FreshFabrik, ex-Sun Workshop) személyében, hogy egy újabb zúzást kövessenek el a Nyakrándulás módra.
Reklám:
A Nyakrándulás – merthogy ez jelenti a banda neve – réges-régen alakult, 1992-ben. Idõközben kiadtak két albumot, egy gitáros távozott, õk pedig trióban zúztak tovább a Pantera jegyében. Bánfalvi Sándor közben Ákoséknál dobolgatott, hogy ne unatkozzon. Aztán egyszer csak felbukkant a képben a legnagyobbrészt FreshFabrikból ismert Pityesz (ex-Sun Workshop), és minden megváltozott. Olyan durván zseniális témák születettek, ezzel a Pityesz-féle énekhanggal nyakon öntve, hogy elfogulatlanság nélkül állíthatom: simán ott a helye az Év Hazai Albumának jelöltjei között.
 
Néminemû feszes dobpergés, majd indulunk is a Háborúba; merthogy kérem szépen itt az van – ezerrel harsog a W.A.R. Már most bizonyítékot kaphatunk, hogy Pityesz hangja tökéletes választás ehhez a dühödt zenéhez. Második csapásként jön a Your Lyric; beharangozó track gyanánt ezt már jóval az album megjelenése elõtt rojtosra hallgattam. Akkor azt gondoltam magamban: mekkora frankó ez a szám, és ha ilyen lesz az egész album, hû… Így utólag, cseppet sem csalódtam! Elborult kiabálós és dallamos részek cserélõdnek, valami fenomenális, és nem utolsósorban ízig-vérig megjegyezhetõ nóta! Alighogy vége, beröffen a basszer és dob kollégával karöltve nekilátnak egy újabb durvulásnak, ez a Steam Engine. Míg Pityesz magából kikelve üvölti szegény szerencsétlen két szót, ami szinte már valóságos thrash-mantraként hat, még egy Pantera-s szólóval is kecsegtet a négyperces szám.

Mortal Disease is hihetetlenül energikus, kissé talán hosszúra nyúlik a Pray (hat perc fölé), egyáltalán nem válik unalmassá. Itt hangzik el a Ready To Rumble jelszó, mely a boksz meccsek egyik védjegyének számít, vagyis a kész az ütközetre. Blinded Creed egy újabb jellegzetes riffelésû, szenzációs darab! A Keep It On Faith nem különben. Fura gitár-megnyilvánulás az INtoxicated elején, de aztán minden a legteljesebben okay, mert thrash és power elemekkel telitûzdelt szerzeménynek lehetünk fültanúi. Érdekes southern style követi végig az Other Side számot (á lá Pantera), az alig háromperces Questions-ben pedig begyorsított, veszett tempós riffelgetés.
 
A nehézsúlyú csapat a tavaly megrendezett Pantera-esten is rendesen kivette a részét, s ez a fajta Párduchûség ez alkalomal is megmutatkozik. Az utolsó lírai track, a Dime, a két éve elhunyt gitáros emlékére íródott.
 
Nem szarozok tovább: a harmadik menetet egyértelmûen megnyerték.
 
 
NECK SPRAIN Diszkográfia:

Overgain – 1999
True Soul Dead Body – 2000
Heavyweight – 3rd Round – 2006

  
Murphy


    Megosztás:
Szólj hozzá a cikkhez