Akela: Fog A Dalom

Murphy - 2007. január 22. hétfő, 23:55    
Best of Farkasok

Egyes elõadók már négy öt-album után kiadják a legjobb számaikat tartalmazó válogatásukat, míg vannak olyanok, akik egyáltalán nem kapkodják el. Ez utóbbiak közé tartozik a már 15 éves múltra visszatekintõ farkashorda, az Akela.
Reklám:
A Best Of Akela nem csak az egyetlen új dolog, hiszen a válogatás mellett Katona „Fõnök” László szólóalbuma is megjelent. Túl sok köze ugyan nincsen az eddig felépített farkasos világhoz, mivel a saját banda mellett olyan elõadók dalai is felkerültek rá, aminek szövegeit õ írta.
És most térjünk vissza a címben szereplõ best of-ra, ami már a zenekar tizenegyedik alkotása. Az elsõ, 1992-es Fenevad óta eltelt több, mint tíz év. Ez alatt persze volt minden, ami egy banda életében csak elképzelhetõ. Jöttek sorra – a hol jobb, hol rosszabb - ’F’ betûs albumok, februárban a farkasfarsangok, dobos cserék, és végül 1998-ban a Fû alatt kilenc és feledik korongjuk után feloszlottak. Négy év farkasüvöltésektõl mentes év után visszatértek a semmibõl - a régi brigádból csak Fõnök és Pávcsi, a basszeros maradt -, és 2004-ben megjelentették a Dózsa György-feelingben fogant Forr A Dalom lemezüket.
Ez persze már nem az az Akela, ami régen volt. A megváltozott körülmények és a felújított banda jócskán megosztotta a rajongókat, azt azonban mindenki elismerheti, hogy tényleg itt volt az ideje egy átfogó farkasgyûjteménynek.

A korong a címadó Fog A Dalom-mal nyit, melyben Fõnök esketõ-szövegének segítségével mi is vérbeli Akelás pajtások lehetünk, majd indul a várva várt zúzda. A nagyjából kronológia sorrendben következõ dalok mindenki számára ismertek lehetnek, kezdve az õsi himnuszoktól, mint a Rockernek születtem, Megkísértelek, Fenevad, Ki ad nekem pénzt?, Világvége, Nem csattognak stb. Azon dalok, amik felkerültek mind-mind jogosak pályáztak erre a címre, viszont a Forr A Dalomról volt 1-2 olyan szám, amit én a helyükben nem tettem volna fel rá, de ez csak az én egyéni véleményem…
A régi klasszikusok felvonulása egyszer szakad meg, akkor is csak rövid idõre, mert következik a másik új nóta. A Territórium igazi hungarista hangulatú történelmi eposzként kezdõdik, majd refrénjében a már régebben hallott ’vér vízzé nem válását’ ecseteli, és meg akkor is megvédi a területét, ha széllel szemben kell úgymond megjelölni.

Az albumot hallgatva apróbb meglepetések engem is értek. Néhány rozsdásan régi nóta immáron klasszikusnak mondható elejét átdolgozták, hanghatásokkal javították fel, toldották meg, pár helyen pedig konkrétan a számba is nyúltak, modernizáltak rajtuk egy keveset.


AKELA Diszkográfia:
Fenevad – 1992
Farkastörvények – 1993
Farkasfarsang – 1994
A félelem születése - 1994
Fekete bárány - 1995
Fovárosi emberkert - 1996
Földi örömök (EP) – 1996
Fájdalomcsillapító - 1997
Fu alatt - 1998
Forr A Dalom – 2004
Fog A Dalom – 2005

Murphy


    Megosztás:
Szólj hozzá a cikkhez