Shining, Urgehal, Salacious Gods, Witchcraft - 2006.Március - Kék Lyuk

The Blackest - 2006. március 04. szombat, 00:00    
Úgy kezdõdött ez az egész, hogy megláttam egy kiírást a Hungarian Black Metal Club weboldalán: Shining, Urgehal, Salacious Gods, Witchcraft koncert lesz április 5-én a Kék Lyukban. Gondoltam magamban, ez biztosan nem lehet rossz, ezért eldöntöttem hogy megyek.
Reklám:
A szokásos IC-vel mentünk Pestre, ahol a Keletinél találkoztunk az egyik barátnõmmel, majd elindultunk megkeresni a Kék Lyuk nevû helyet. Hét órakor (amire a koncertkezdés ki volt írva) még javában róttuk a köröket hogy mégis merre lehet. Nagynehezen megtaláltuk (egy udvarba be kellett menni és ott egy raktárhelyiség aljába volt. . . na szép. . ), azt hiszem talán fél nyolc körül oda is értünk, természetesen akkor még nem volt semmi. Így hát addig iszogattunk, beszélgettünk.

Az elsõ fellépõ a magyar black metal zenekar Witchcraft volt, akik egyetlen demójukról (Carpathian Fire) adták elõ 4 számukat valamint még azthiszem Darkthrone feldolgozásokat játszottak. Szerintem azért annyira nem játszottak szarul, bár a közönség csak állt és nézte õket, semmi reakciójuk nem volt. Persze Gorgoroth koncerten más volt, ott mindenki õrülten rázta a fejét, habár ott sokkal többen voltunk. Kb 40 percet játszhattak és a koncert után még egy közös fényképet is készíthettünk Angmar Zoltán énekessel.

Másodikként a ("Hellforce Black Metal") Salacious Gods játszott. Ez volt az a zenekar, akiket egyátalán nem ismertem, de nem okoztak csalódást. Tetszett bennük, hogy nem az a tipikus "befordulós black metal banda", akiknek egy mosoly sincs az arcukon, meg játszani akarják a "nagyon fájdalmast". Az énekes tök vidám volt, és ez nekünk is és a közönségnek is tetszett.

A harmadik fellépõ az a zenekar akiket a legjobban vártam:Urgehal. Bennük sem csalódtam, bár õk szerintem az a tipikus norvég black metal banda. Nagyrészt az Arma Christi és a Through Tick Fog Till Death címû albumukról játszottak. Azt hiszem az elsõ pár dal az utóbbi albumról volt, és amikor két szám között valaki bekiabálta azt hogy "Arma Christi!" akkor az énekes ránézett és rezzenéstelen arccal csak ennyit mondott: "You're right". Az egész bandából a legszimpatikusabb nekünk a basszusgitáros srác volt. Amikor a barátnõm a fellépésük után odament hozzá, hogy adjon neki két puszit, kicsit megilletõdött, tök aranyos volt:)

Az est fõzenekara a Shining, nem véletlenül. Bennem nagyon mély hatást keltett. Az énekes már eleve tiszta fehér cuccban jelent meg, a nadrágja össze volt fröcskölve alvadt vérrel, Sadistic Execution (=magyarul szadista kivégzés) felíratú pólója úgyszintén, valamint a keze össze volt vagdosva (ez a képen is látszik), abból meg ömlött a vér. A zenéjük az nagyon odavágott, de valahogy magával a zenekarral nem vagyok kibékülve. Fõleg az nem tetszett (és nem is értem hogy miért volt) amikor az egyik gitáros srác leköpködte az embereket (beleértve minket is). Talán ez lesz a jövõ "black metal"ja? Az énekesben az is furcsa volt hogy odament az egyik gitároshoz és az égõ cigit a felsõtestébe nyomta el, valamint letérdelt és kiszívta (?) a másik gitáros vádliját. Tehát elég buzis benyomása volt az egész zenekarnak. Aztán körülbelül a harmadik vagy negyedik számnál lehetett, amikoris annyit lehetett látni hogy a dobos hirtelen lefordul a székrõl. Nem derült ki és szerintem nem is fog hogy mitõl, azt hogy drog hatása alatt lett volna, mindenki tagadja. Bevitték a kórházba és itt vége is lett a koncertnek. Megjött Csihar Attila és bemondta a mikrofonba hogy "egy darabig szünetel a koncert". Persze. Egy darabig. Akkor már tudtuk hogy nem lesz folytatása sem. Pedig én még hallgattam volna õket.

Éjjel háromnegyed 1kor kiküldtek minket a Kék Lyukból, mondván záróra. Utána felültünk egy éjszakai buszra majd bementünk egy kocsmába ami a déli pályaudvar mellett volt. Fél 5kor felszálltunk a vonatra, 8 körül értem haza.

Több kép a koncertrõl a blogomon: http://burzumgorgoroth.blogol.hu


Belphegor


Szólj hozzá a cikkhez