Chimaira: Chimaira

Murphy - 2006. szeptember 26. kedd, 10:03    


Még hosszabb dalok, mint eddig
 
A Chimaira eredetileg egy oroszlánfejû, kecsketestû, sárkányfarkú lény volt a görög mitológiában. Ez esetben viszont az 1998-ban alakult clevelandi ütõs ötösrõl szól a fáma, akik élen járnak a határok nélküli durvulásban.
Reklám:
A Chimaira-ról - akármikor meghallom a nevét -, rögtön egy bevésõdött szókapcsolat villan át agyamon: beteges sound; tele samplerrel, és vég nélküli agresszív ordibációs tevékenységgel áthidalva. Elõször próbáltam besorolni, mûfajilag ez vajon mi a fene lehet, talán nu-s alapokra épülõ, metalcore valami vagy thrash-elemekkel teli hardcore-ság, de aztán végleg feladtam. Nem ez a lényeg; metál, oszt kész! Van itt minden, ami csak kell, sõt jóval több is, mint ami egy normális keretbe belefér…

 
Elõzõ két anyagukkal már f*szán megalapozták hírnevüket; úgyhogy mostani korongjuk sem okozott olyan túlontúl nagy meglepetést. Nem izgultam, úgyis tudják mi a dolguk. A zenészek részérõl megy a vérig sértõ dühöngés, az énekes szinte kitombolja a torkát, meg hát az elektromos kütyüket irányító ember is izzadságosan dolgozik.

 
Legelsõ, ami a lemezzel kapcsolatban mindenkinek fel kell, hogy tûnjön: nincs öt percnél rövidebb tétel rajta. Korábban még úgy-ahogy akadtak nem egészen három perces vagy kicsivel afeletti szerzemények, de ez már a múlté! Mi tagadás, ilyen mûfajban néha egyáltalán nem szórakoztató hét percig (!) - merthogy a két leghosszabb track például ennyi - ugyanazon dühöngést hallgatni. Akármennyire is ott vannak a szeren. A szólók is elég rendesen megszaporodtak (meg terjedelmûkben is elég jelentõs változás állt be), ami abszolút pozitívum ilyen mûfajban. Amúgy is herótom van az olyan extraklisés (metálkóros meg egyéb) újabb bandektõl, ahol bármit megtesznek azért, hogy kikerüljék azt a nyomorult szólót. Nem így õk!

 
Összességében hozták a formájukat, mindenki el is várta tõlük. Mostani korongjuk jóval rágósabbra sikerült, több gyomorsavra van szükségünk az emésztéshez, fõként talán a dalok terjedelme miatt is. Bár ez egyáltalán nem azt jeleneti, hogy gyengébb lett vagy esetlegesen rosszabb.

 
 
CHIMAIRA diszkográfia:
Pass Out Of Existence (2001)
Impossibility Of Reason (2003)
Chimaira - 2006

 
Murphy


    Megosztás:
Címkék: Chimaira, clevelandi
Szólj hozzá a cikkhez