AC/DC/GP Interjú

KK - 2007. február 07. szerda, 10:27    
Az AC/DC/GP zenekar vokalistájával, Rosie-val a 2007. 01. 20-i gyõri koncertjük után beszélgettem!
Reklám:
- A koncert elõtt barátaim felhívtak, hogy érdeklõdjem meg a szervezõtõl, hogy mikor kezdõdik a buli. Megtudtam, hogy elvileg este 9-kor, de Ti már ott vagytok a hajónál (kb.6 óra volt, még ki sem nyitottak). Hogyhogy ilyen korán érkeztetek?
- Szeretünk idõben érkezni, és nyugodtan kipakolni, illetve belõni a hangszereket és a többi dolgot. Szerencsés, ha ezeket nem a koncert elõtti utolsó percekre idõzítjük, hiszen bármikor adódhatnak mûszaki problémák. Aki játszott már színpadon, az tudja, hogy a technika ördöge sem hunyja le egy percre sem a szemét. Különösen igaz ez azokra a helyekre, ahol elõször járunk. Minden helyiségnek eltérõek az adottságai, és bizony a beállításoknál sok mindent figyelembe kell venni. Azon kívül szeretünk kicsit körülnézni, szokni az adott hely hangulatát, beszélgetni az emberekkel... és bocs, de a mi infóink szerint 8-kor kezdtünk volna. Nekünk is furcsa volt, hiszen 10-nél elõbb nemigen szoktunk kezdeni máshol sem.
 
- Merre jártatok eddig?
- Eddig fõleg Pesten játszottunk (Slash Club), de jártunk már Várpalotán, Gyõrben, Balatonalmádiban, stb. A már lekötött bulik között szerepel Mosonmagyaróvár, Dunaújváros, Kaposvár, és így tovább.
 
- Kanyarodjunk vissza az elejére, mit is jelent a nevetek végén a GP?
- Group, azaz csapat. Szoktak még asszociálni a Grand Prix-re is, de maradjunk a group-nál.
 
- Khmmm.., erre magamtól is rájöhettem volna.. Hogy találtatok egymásra?
- Az AC/DC/GP elõtt létezett már egy Let Show Band nevû formáció is - tulajdonképpen még most is - ugyanezekkel a tagokkal, csak a mûfaj más. Eredetileg blues-os és rockos feldolgozásokat játszottunk, nagyjából ebben az idõben jött össze a csapat. Ezek között voltak AC/DC számok is, és idõvel meglehetõsen megszaporodtak. Akkor döntöttünk úgy (ritmusgitárosunk javaslatára), hogy a két dolgot különítsük el, és csináljunk külön AC/DC-mûsort is. Pár hónap múlva aztán annyira belelendültünk, hogy szinte kizárólag csak az utóbbival foglalkoztunk, abba fektettük minden energiánkat. Ez a lendület a mai napig tart.
 
- A zenekar korosztálya elég vegyes, nem okoz problémát ez a „generációs szakadék”? Vagy egyáltalán nincs ilyen?
- Bátran kijelenthetjük, hogy generációs problémák nincsenek a zenekarban, bár valóban elég vegyes a korosztály. Sót, mi ebbõl csak profitálunk, hiszen a fiatalok lendülete, ötletei, és merészsége párosul az "öreg rókák" tapasztalatával és rutinjával.
 
- Nem voltak olyan sokan a koncerten, nem vette el ez a kedveteket?
- Az, hogy nem volt teltház, teljesen érthetõ, hiszen nem játszottunk még Gyõrben, ezért nem is ismertek ott minket. Jó érzésekkel távoztunk, mert hidd el, ugyanolyan öröm egy kisebb, de lelkes közönségnek játszani, mint több száznak. Nem ismerek olyan, általam nagyra tartott zenészt, aki darabszámra mérné a közönséget. Minden zenekarnak belekerül egy-két fellépésbe egy adott helyen, amíg megismerik és megszeretik õket. Bízunk benne, hogy a következõ gyõri koncert még jobb lesz. Rajtunk nem fog múlni...!
 
- Sajnos mi is csak a mûsor végére értünk oda, elmesélnéd miket játszottatok?
- A repertoár tartalmaz számokat a Bon Scott-os és a Johnson-os korszakból egyaránt. A mûsor vázát mindig az ütõsebb, közkedveltebb számok alkotják (kb. 20), emellett pedig van a tarsolyunkban jó néhány további AC/DC-nóta, amelyeket egyéni kívánságra szívesen el szoktunk játszani.
 
- Pár perc is elég volt, hogy észrevegyük a gitáros, Benji profizmusát. Le voltunk döbbenve a játékától. Talán már gitárral született?
- Azt nem tudom, mivel ennél a jeles eseménynél nem voltam jelen, de tény, hogy a próbák elején még a kaput is gitárral a kezében nyitja ki nekünk. Egyébként ötödik éve gitározik.
 
- Gondolom, ismeritek az AB/CD tribute zenekart. Konkurenciának tartjátok õket, vagy szerintetek simán elfér 2 AC/DC tribute zenekar Magyarországon?
- Igen, ismerjük és bírjuk õket. De azt tudnod kell, hogy nem csak ez a két AC/DC tribute zenekar létezik Mo-n. És miért ne férne meg? Amíg ilyen sokan szeretik és hallgatják ezt a zenét, nem baj, ha a vájtfülüeknek gyakrabban nyílik lehetõsége élõben is végigélni. Fõleg, ha jól játszák!
 
- Külföldi fellépésekkel hogy álltok? Voltatok már, tervezitek?
- Szerepel a terveink között, és rajta is vagyunk az ügyön, hiszen itthon és külföldön egyaránt szívesen vállalunk fellépéseket. Májusban pl. kétnapos turnéra megyünk Szerbiába. Egyébként a honlapunkon (www.acdcgp.hu) nyomon követhetitek az aktuális koncertjeinket.
 
- A mai koncerten is volt egy pár, akik csak miattatok jöttek Gyõrbe. Vannak már visszatérõ arcok a koncerteken, illetve van már egy kialakult rajongói táborotok, akik elkísérnek a bulijaitokra?
- Igen, mindig vannak ismerõs arcok a koncerteken, ahol már megfordultunk, mindenhol van "kemény mag" és ez buliról bulira folyamatosan bõvül...
 
- A honlapotokon, a www.acdcgp.hu címen olvastam, hogy év elején elkészült a demótok, mesélnél errõl kicsit? Hogy válogattátok a dalokat? Kapható lesz-e?
- A demót a populárisabb számokból válogattuk össze (7), mindez teljes egészében letölthetõ a honlapunkról. A demó létrejötte nagy részben a Dust'n Bones (Guns'n Roses) tribute zenekarnak köszönhetõ, azon belül is a csapat ritmusgitárosának, Erminek, akinek ezúton is mindent nagyon köszönünk!
 
- Tervek a jövõre? Jöttök még Gyõrbe?
- A terveink? Minél több helyen minél jobb bulikat csinálni! A következõ gyõri fellépést illetõen már szolgálhatok konkrét idõponttal: május 19.
 
- Esetleg van még valami, amit elmondanál, de nem kérdeztem rá?
- Nem kérdezted még az óvodai jelünket és a fogképletünket... De zárjuk a beszélgetést a mottónkkal: "Erõvel is, ha jólesik."
 
- Ti tudjátok! Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert!
- Köszönjük szépen, rajta leszünk! 
 
A koncert képei itt megtekinthetõek

A zenekar holnapja meg itt

KK


    Megosztás:
Szólj hozzá a cikkhez