Kispál és a Borz

Murphy - 2006. március 17. péntek, 13:02    
Pihennek a slágerek
Reklám:
A gyõri alternatív arcok mostanság nem panaszkodhattak. A Kispál és a Borzot elõbb a novemberi Alter Partyn láthatták a PÁGISZ-ban, majd az év végi felé adtak egy úgynevezett csendesülõs koncertet az Ady Endre Mûvelõdési Házban. Most pedig, március 17-én ismét nálunk jártak...

A Kaukázus nevet viselõ elõzenekart - amit legjobban talán a feltörekvõ, ámde szolidabb bandák közé lehetne sorolni - akárhogy is szépítjük, lekéstük. Már megint az a fránya alapozás nevû dolog volt a ludas! Míg színpadon nagyban folytak a rendezkedési munkálatok és a hangolások, mi ismerõseink és sör társaságában tengettük az idõt.
Életemben elõször (és nem kizárt, hogy utoljára) jártam ilyen Alterpartyn. Szinte kapásból megállapítottam, hogy a két nagy korcsoport találkozásának színhelye ez. Konkrétan a 16 éven aluli lánykák és azok baráti köre csoportosult, és nyomakodott rendre az elsõ sorokban, nehogy kimaradjon Lovasi és a többiek megismételhetetlen élményt nyújtó látványából. És voltak még a kábé 25 feletti, eszeveszett underground hívõkbõl összeverõdött hordák, akik az ifjabbakkal nem törõdve, hátrább vigadtak, ámde a vége felé õk is rendesen megadták a módját!

A koncert a számomra teljesen ismeretlen Tingli-tanglival kezdõdött, aztán jött a Földtörténet, a Küldi a megoldást, és a Nagyvárosi románc. Ahogy teltek a percek, egyszer csak arra lettek figyelmes, hogy lassan, de biztosan beúsznak a mostanság zenetévében oly népszerû, animált klippel rendelkezõ Csiga dallamai. (Ennél a pontnál egyik haverom jutott eszembe, miszerint minden álma a saját nyálában úszni a színpadon ennél a számnál; no komment.)
Szóval erre a puhatestûs szongra mindenki egy emberként ugrott meg, és végigmozogták a számot. A Csiga mellett a legutolsó album, az Én, szeretlek, téged egyéb dalai is felbukkantak, mint például a WC-n sírni, az Iszonyú lassan vagy az Ippon lite.

Az együttes tagjai mellett egy-egy szám elejéig a színpadra toppant Szabó Attila hegedûs, akit a régebbi rajongók már több koncertrõl is ismerhetnek. A vendégzenészrõl még annyit kell tudni, hogy egy 1988-ban alakult, népzenét játszó Csík nevû zenekarban tevékenykedik. Másik "állandó" vendégzenészük, Leskovics Gábor (ismertebb nevén Lecsó) most nem tudott részt venni, ugyanis együttesével, a Pál Utcai Fiúk koncertezett.

Lement vagy minimum húsz szám, én meg közben elsõkoncertezõ lévén teljesen elvesztettem a fonalat. (Itt jegyezném meg, hogy minden igyekezetem ellenére sem sikerült annyi alkoholt fogyasztanom, hogy önfeledten élvezni tudjam õket!) Bezzeg a közönség...
A publikum nagy része számított a már jól bejáratott slágerekre (és itt nem csak az Emesére kell gondolni!), de azok elmaradtak. Csak késõbb világosított fel egyik kedves kollégám, hogy a banda most egy olyan korszakát éli, melyben hanyagolja a mindenki által ismert nótákat, helyettük mást játszik, és majd csak egy évvel késõbb térnek vissza, újra a slágerekkel.

Kispálék teljesítménye - akár szereti õket az ember, akár nem - dicsérendõ volt. Több, mint két órát zenéltek, és ezalatt a százhúsz perc alatt repertoárjukban vagy harminc-akárhány számban fordult meg. Lementek a színpadról - de mint máskor is szokott lenni - a kitartó tapsolást követõen természetesen visszajöttek, és csak egy egész hosszú ráadás után tûntek el végleg a színfalak mögött.

A közönség egyik része este méltó befejezéseként egy utolsó ital reményében ostromolta a büfét, és igyekezett haza, viszont szép számban voltak, akik maradtak. Nem sokkal a színpadról való lepakolás után fiatal, csinos lányok kezdték meg öncélú, roppant szórakoztató meteor-játékukat. Pár képet csináltam róluk is (hiszen nem mindennap botlik az ember hajnali meteorozók társaságába), aztán spontánul szóba elegyedtünk. Többek között megtudtam, hogy Pestrõl jöttek le csak ezért a Kispál koncertért, és mivel már régóta nagyon szeretik Gyõrt, évente többször is visszatérnek. Látványos meteor-bemutatójuk után többen is kedvet kaptak a játékhoz. Ezzel a kis ügyességi gyakorlattal fejezõdött be a buli.

Murphy


    Megosztás:
Szólj hozzá a cikkhez