XXI.század, a szupergroup kora

Krizsán Péter - 2011. november 27. vasárnap, 07:00    

De mit is jelent az, hogy szupergroup? Nos, a kifejezést, már a ’60-as években is használták, a jelentése pedig arra utal, hogy összeáll, és együtt zenél egy csapat, ahol a banda tagjai már elismert zenészek, hangszerük legkiválóbbjai közé tartoznak.

Reklám:

CreamAz els? szupergroup 1966-ban alakult Angliában, ez pedig a CREAM volt.

Tagjai: Eric Clapton, Ginger Baker, Jake Bruce. ?k ekkora már mind elismert és neves zenésznek számítottak, és számítanak a mai napig is.

Több szakíró tágabb fogalomként kezeli a szupergroup fogalmát, olyan bandákat is szupergropoknak kiáltanak ki, akik több millió lemezt adnak el. De ez téves okfejtés, mivel a szupergroupok azért jönnek létre, hogy bizonyos tagok a saját bandájukon kívül egy önálló érzést, ötletet valósítsanak meg, és ha ehhez ismert zenészek társulnak és ?k is hasonlóan éreznek, akkor nevezzük ?ket egy csapatnak.

Szupergroupok (1960-tól -2000-ig):

  • CSNY
  • BLIND FAITH
  • ASIA
  • HINDU LOVE GODS
  • THE HIGHWAY MAN
  • POWER STATION
  • TRAVELING WILBURYS
  • DAMN YANKEES

Manapság, a XXI.században ez divattá változott át. Minden olyan zenész, aki nincs megelégedve saját csapata teljesítményével és irányzatával rögtön egy ÚJ! szupergroupot hozz létre.

Persze vannak kifejezetten fantasztikus párosítások, melyek képesek újdonsággal szolgálni és új rajongókat szerezni maguknak.

Pár group, melyek a XX.század után alakultak és melyek megörvendeztetnek minket:

1. Chickenfoot (2008- )

Egy amerikai csapat, melyben olyan kiváló zenészek tevékenykednek, mint Joe Satriani (Ex-Deep Purple), Chad Smith (RHCP), Sammy Hager és Michael Anthony (Ex-Van Halen).

ChickenfootA ’Foot zenéje összetett és hallatszik a lemezeken, hogy olyanok játszanak rajta, akik értenek hozzá. Chad Smith fantasztikus dobos, Satriani kiváló gitáros, Anthony és Hager pedig az évek során kiválóan bizonyították, hogy a Van Halen velük volt teljes és zenében semmit se koptak.

2 lemeze jelent meg eddig a bandának a bemutatkozó lemez az USA-ban 4. lett, míg az új album rögtön a 9. helyen landolt.

1 DVD is megjelent, még 2010-ben Get Your Buzz On Live címmel.

Sorra járják az USA-t és hatalmas sikerek érnek el, természetesen feldolgozások (Highway Star, Foxy Lady stb.) is színesíti koncertjeiket.

Forrás: wikipedia, chickenfoot.com

2. Black Country Communion (2010- )

A Black Country egy félig amerikai félig angol hard rock formáció, melyben nem kisebb nevek játszanak, mint az örökifjú Glenn Hughes (ex-Deep Purple), Joe Bonamassa, Jason Bonham (ex-UFO) és Derek Sherinian (ex-Dream Theater).

Black Country Communion

Zenéjük egyszer?bb, dallamosabb és dallamosabb világot mutat be, Hughes hangja pedig mindent visz. Aki szereti a régi hard rock vonulatot, annak ez a banda kötelez?. Led Zeppelin, Deep Purple vonulat végig.

A csapat 2010-ben alakult, de már 2 lemezt jelentettek meg, és a napokban fog megjelenni az els? DVD is.

Turnék, lemezek és persze Rock and roll Country!

Forrás: wikipedia, black country coummion.com


3. Them Crooked Vultures (2009- )

2009-ben L.A.-ben nagyot gondolt a mindig aktív Dave Ghrol (FOO FIGHTERS) és John Paul Johnes (ex-Led Zeppelin) valamint Josh Homme (Queens Of The Stone Age) megalapították a legjobb szupergroupot mivel tevékenységükért még Grammy-díjat is kaptak.

Them Crooked Vultures

A Vultures nem mindennapi banda, keveredik itt a Stone Age, a Zeppelin, a Nirvana stílusa is.

Eddig csupán egy lemez jelent meg, de nem kizárt, hogy lassacskán ismét lesz új korong.

Egy tény van, ami a szupergroupokat jellemzi:

„A hagyományos értelemben vett supergroupok általában rövid élet?ek, egy vagy két albumot jelentetnek meg. Ennek legf?bb oka a tagok közötti természetes rivalizálás. Ezek a zenekarok gyakran „másodzenekarok”, melyeket csak ideiglenes m?ködésre alakítanak meg.”

Forrás: wikipedia, them cooked vultures.com


Krizsán PéterCímkék: Joe Satriani
Szólj hozzá a cikkhez