Megjelent a Kabala Baby Gréta cím? lemeze

2014. június 19. csütörtök, 09:00    

Gréta megérkezett. Az immár negyedik éve nemzetközi Kabala Baby-társulat – melynek tagjai hol a Pálinkás Tamás-féle Tej, hol pedig a szintén Pálinkás Tamás-féle Isten Háta Mögött zenekarokban bukkannak fel – fél év leforgása alatt második albumával jelentkezik.

Reklám:

Alig csengett le a 2013 karácsonyán leleplezett címnélküli albumuk, ezév, vagyis 2014 tavaszán máris rögzítették a Gréta Ep-t. A 4 + 1 dal közül a legrégebbi a régi koncertkedvenc, a Balatonmáriafürd?, a legfrissebb pedig a nyáriasan depressziós Gréta (Sozopol), illetve a sötétebb hangvétel? Gréta ütései, amelyek egyetlen próba termései.

Kabalababy - Greta

Rengeteg izgalmas érdekesség hallható a 22:31-es teljes játékidej? albumon. Ami a legutóbbi dalválogatásukon barátjuk, Soso Lakatos  szaxofonjátéka volt, az most Anya Abramova szavalata, vagy épp Keszei Krisztián (Korog, Ef Zámbó Happy Dead Band, Balaton, stb) zongorázása. A zongorát Krisztián mellett a KB dobosa és gitáros énekes is nagy lelkesedéssel használta.

A lemez ötlete az elátkozott Csokimikulás-klipforgatáson született, melynek hangulatáról itt tájékozódhat bárki:

Végül két nap alatt kerültek rögzítésre a sávok.

Habár a zenekar szándékai szerint a dalok önmagukban is kerek egészt adnak, külön is értelmezhet?k a dalszövegek, mégis valamennyire mindegyik a párkapcsolatok dinamikájával, illetve a személyiségek kompaktságával foglalkozik. „Gréta nem valós személy, nem ismerünk Grétákat. Gréta mi vagyunk.” – mondjuk.

A Balatonmáriafürd? egy duplaszakításnak állít emléket. A Fogselyem egy lány lefekvés el?tti rituáléiról szól. A Gréta egy kényszerbeteg kislány elméjébe világít. A Gréta ütései pedig talán Grétától származó jótanácsokkal látja el a kedves hallgatót.

Toroczkay András - gitár, ének
Studt Bálint - basszusgitár. ének
Ripszám Mátyás - gitár, ének
Fej?s Ádám - dob

Keszei Krisztián - zongora (Gréta Visszatér)
Anya Abramova - versmondás (Gréta Ütései)

LV Hang Stúdió, Budapest, 2014
Hangmérnök, zenei producer: Keszei Krisztián

 

A Gréta Ütései két idézetet tartalmaz. Lermontov A szikla cím? költeményét egészében felhasználtuk, illetve Tandori Dezs? Személy cím? verséb?l egy részletet.

https://www.facebook.com/pages/Kabala-Baby/148028758601213Szólj hozzá a cikkhez