Inhalator - Divathullámok mindig is voltak

Murphy - 2016. július 25. hétfő, 08:23    

Nemrég jelent meg a fiatal győri thrasherek első nagylemeze, az Álmok temetője. Ennek apropóján beszélgettem a zenekar énekes-gitárosával, Macher Zoltánnal.

Reklám:

- Meséljetek röviden az alakulás körülményeiről, bemutatva a zenekar tagjait, és az együttes eddigi életútját.

- Az alakulás még 2013 decemberéig nyúlik vissza, amikor Krisztiánnal megtaláltuk egymást és elkezdtünk zenélgetni. Rá egy évére, 2014 decemberére ki is adtunk egy 5 számos EP-t, Fájdalom Színház címmel, ekkor még mindig ketten alkottuk a bandát, de 2015 júniusára, már csatlakozott hozzánk Harmath Zoli, basszer és Gellén Tomi gitáros. Kiadtunk még ebben az évben egy single számot, a Hanyatlást. Ezután kezdtünk el intenzívebben koncertezni, amik egytől egyig, nagyon jól sikerültek, valamint új számok is készültek.

Inhalator

- Hogyan írnátok le a zenétek annak, aki még esetleg nem hallotta? Milyen gyökerekből táplálkoztok, mely bandák voltak rátok nagy hatással?

- A zenénkre talán a legkönnyebb azt rávarrni, hogy thrash metal, ám nagyon nem szeretjük beskatulyázni ezt az egészet. Igen sok zenei befolyás elegye alkotja a mára már sokkal kiforrottabb zenénket. Progresszív metaltól a klasszikus zenéig, nagyon sok mindent hallgatunk és ez szerintem az albumon is érzékelhető. Ha nagyon hasonlítgatni kell, melódiák szempontjából talán az új Kreator és At the Gates vonalhoz áll a legközelebb, de vannak progresszívebb, poliritmikusabb tételeink is, amik meg annyira ezt nem igazolják. Metal zenét, élő zenét játszunk, őszintén, kompromisszumok nélkül. Reméljük minél több szerető fület találunk meg (nevet)

- Szövegekben milyen témákat jártok körül, honnét veszitek az ihletet?

- A szövegeket Krisztián vagy Én írjuk, témáikban elég sokoldalúak. Nagy részük a világ mai borzalmairól szól, egyfajta figyelem felhívás, de vannak személyesebb jellegű szövegeink is. Én személy szerint imádom az irodalmat, verseket is gyakran írok, így adta magát a dolog, hogy végre kicsit szabadjára engedhessem a fantáziámat. Az ihletekkel sosem volt bajunk, szeretünk utána olvasni mindenféle dolognak, és egymásnak elküldeni, hogy „Figyeld haver, ez nagyon durva, kellene egy szöveg belőle, nagyon passzolna az egyik dalba” meg ilyenek. Volt szövegem, amit például egy dokumentumfilm ihletett meg, de olyan is volt, hogy egyszerűen csak szar hangulatban voltunk és kikerekedett belőle egy tök jó szöveg.

- Nemrégiben jelent meg az Álmok temetője c. albumotok, mit kell róla tudni?

- Most júniusban adtuk ki és nagyon-nagyon büszkék vagyunk erre az anyagra. Ebben a lemezben egy évnyi munkánk szólal meg, és szerintem nagyon sokat fejlődtünk önmagunkhoz képest. A lemez felvételeit márciusban kezdtük el az én szobámban, egy külső hangkártya segítségével. A dobot Krisztián előre megírta és nekünk csak a sávokra kellett rájátszanunk. Az éneket Nagy Gyulának köszönhetjük, a jelenlegi próbahelyünk stúdió részében lett rögzítve. A keverésért Krisztián a felelős, Ő maszterelte a lemezt! Az albumot most CD-n terjesztjük, mint fizikai hanganyag. Hamarosan megjelenik a weboldalunk, ahol a lemez mellett más érdekességeket, ajándéktárgyakat, későbbiekben pólókat is lehet rendelni. Kiadót még nem sikerült találnunk, ez még a jövő zenéje.

- Milyen reakciókat kaptatok eddig a közönségtől, ill. szakmától Mondtak-e olyan negatívumokat, hogy a thrash elavult, játszatok inkább mást!

- Kaptunk hideget-meleget, de nagy részében csak pozitív vagy építő jellegű kritikákat. Ezt amúgy minden egyes kezdő banda megkapja, hogy „Elavultak vagytok, ennek már nincs jelenlje” meg hogy „Már úgysem lesz akkora hírnevetek ezzel a zenével, mint az XY bandának itt Magyarországon”. Mi totál leszartuk ezeket az alaptalan ugatásokat, mert egyrészt nem a hírnévért vagy akármi más múló feltűnésért csináljuk, másrészt teljesen más világ van ma, mint régen és aki annyira szűk látókörrel rendelkezik, hogy ezt nem képes a tudatába vésni, az inkább maradjon meg a maga világában. Sok híresebb zenésztől kaptunk egyébként elismerő szavakat, valamint a szakmában jártasabb kritikus hallgatók tetszését is elnyerte a zenénk, úgy hogy nagyon boldog vagyok, nem is tudnak foglalkoztatni a negatív energiavámpírok és ezt más hozzánk hasonló, kezdő zenekaroknak is tanácsolni tudom, hogy ne hagyjátok hogy szavakkal lekorlátoljanak titeket. Ha tudjátok mit akartok és csináljátok, akkor az csak őszinte lehet, aminél pedig nincs jobb és hitelesebb!

- Vidéke (győri) bandaként mennyire nehéz megismertetni zenéteket az emberekkel? Hogyan álltok a következőkhöz: ingyenes letölthetőség, merch cuccok, videóklip?

- Nagyon kevés lehetőség nyílik mondjuk koncertek terén, hogy megmutassuk magunkat- fellépő helyszínek hiánya miatt - de eddig akárhányszor játszottunk Győrben, mindig teltház volt és ez nagyon jó. Szóval járnak koncertre itt is az emberek, főleg a fiatalok, csak azt valóban jól meg kell hirdetni, a szájukba kell rágni és már-már direkt módon feltüntetni mindenhol. Ingyenes letölthetőségről annyit, hogy amint felraktuk a lemezt, rá fél órájára, ha beírtad a nevünket a Google-be, kidobott 3 kalózoldal letöltő linket…(nevet) Szóval erről ennyit. Aki szeret és támogat minket, és akinek még jelent valamit az az érzés, hogy szól a zene, te meg nézegeted a borítót a számokat, a szövegeket közben a saját kezedben, az úgyis megveszi az albumunkat. Aki meg nem, az meg egy youtube converterrel leszedi, vagy rákattint az első kalózlinkre és kész. Amíg hallgatnak minket, engem őszintén nem érdekel, kihez-milyen módon jut el a zenénk, de jobban esik, ha megveszik a lemezt, tudod ez egyfajta gesztus.

Merch cuccok júliustól lesznek megjelentetve, jelenleg még a pólómintákkal bajlódunk, de bízunk benne, hogy hamar megoldódik. Lesznek pólók, bögrék, párnák és kitűzők, valamint ezekkel akciók is. A videóklip pedig tervben van, az emberünk is megvan hozzá, de előbb anyagiak szempontjából inkább a színpadképünkre költünk kicsit, csak azután fogunk ezzel foglalkozni.

- Szerintetek mi lehet egy magyarországi underground banda sikerének fokmérője

- Eléggé relatív dolog ez, szerintem a fent említett őszinteség, egyediség és, hogy amikor lejönnek a színpadról, akkor is közvetlenek és foglalkoznak a rajongóikkal. Magunkból kiindulva, mi sokat foglalkozunk a rajongóink igényeivel és ez a kölcsönös hála, sokkal jobban összekovácsolja az egész színteret.

- Megfordult-e már a fejetekben egy külföldi tehetségkutatóra vagy fesztiválos előzenekari pozícióra való jelentkezés?

- Még nem, ugyanis eléggé elfoglaltak voltunk a lemez munkálataival, valamint egy külföldi kiruccanás előtt, mindenképpen szeretnénk bejárni még az országot, akár többször is. Egyébként hazai tehetségkutatókra már hívtak minket, nem is egyre, de mindet visszautasítottuk, nem a mi világunk ez.

- Mit gondoltok a thrash metál mai helyzetéről - mint hazánkban, mint külföldön? Mit szóltok a mostanság feltűnt divathullámokhoz, pl. death-core, djent stb.?

- Én úgy látom, hogy az utóbbi 1-2 évben újra nagyobb bázist vonzz be magának a thrash metal globális szinten és ez nagyon jó. Sok új banda fel lett kapva, akik nagyon megérdemlik. Példák okáért gondolok itt a Havokra. Valamint a régi nagyok például a Death Angel, a Destruction és a Kreator is olyan albumokat adnak ki, hogy leszakad az ember feje és újabb és újabb hallgatókat nyernek a mai napig.
Hazánkban viszont én még nem eszméltem változást, inkább egy helyben toporog az egész szerintem.
Kevés a lehetőségek tárháza, hogy az ember meg tudja magát mutatni és ha nincs szerencséje, akkor évekig-évtizedekig játszhatja a zenéjét 20 embernek egy kis dohos pincehelyiségben…amíg meg bizonyos befutottabb zenekarok, aratják a babérokat, úgy hogy évek óta nem tudtak megváltozni, vagy újat alkotni, csak érzés nélkül elnyomják, amit elvárnak tőlük. A divathullámokról annyit, hogy mindig is voltak és aki ezt máig nem tudja felfogni, azon csak nevetni tudok. Ez egy rétegzene. Bizonyos rétegeket vonz, ritka az átfedés két réteg között, akkor meg minek sírni ezek miatt? Vannak egyébként ígéretes újabb bandák is, feleslegesnek érzem ezt a versengést, mindenki mondja a magáét, hogy mit ciki hallgatni, meg mit nem. Két féle zene van: jó és rossz. Ennyire egyszerű.

- Milyen tervek vannak a nyárra, valamint e az év második felét illetően? Hol lehet például élőben látni titeket?

- A nyáron most jobban ráfekszünk a próbákra, mert a lemezmunkálatok miatt, próbálni is elfelejtettünk (nevet). Begyakoroljuk az új koncertlistánkat, valamint elkezdünk szervezkedni, dátumokat lekötni. Szeptembertől egészen január végéig, bejárjuk az egész országot, leginkább a nagy városokat. Konkrétumokkal, még nem tudok szolgálni, de minden szembeötlően fel lesz tüntetve, érdemes követni minket a Facebookon, ott elsőkézből juthattok minden információhoz velünk kapcsolatban!

- Ha egyik (kevésbé ismert) kedvenceteket kellene ajánlani az olvasóknak, mi lenne az, és miért érdemes meghallgatniuk?

- Azt hiszem erre egyszerűen rábökhetem, mindegyikünk nevében, hogy VEKTOR. Ez a banda hihetetlen. Nagyon inspiráló, elképesztő, amit a hangszereikkel művelnek, a dalszerkezetek, amiket létrehoznak, az energia, a brutalitás, helyenként meg az elringató lágyság. Egyszerűen náluk ígéretesebb új zenekart, aligha tudok mondani.

https://www.facebook.com/inhalatorthrash


Murphy    Megosztás:
Címkék: Inhalator
Szólj hozzá a cikkhez