Nomad: Az utolsó katona - klippremier

2016. november 11. péntek, 11:11    

Október 21-én jelent meg a Nomad harmadik albuma, Márványmenyasszony címmel. A lemezről az első klip a nyitónótához, Az utolsó katona című felvételhez készült el – és nem véletlenül debütál november 11-én!

Reklám:

November 11. az 1918. november 11-én aláírt - az I. világháborút lezáró - Compičgne-i fegyverszüneti egyezmény aláírása óta a Fegyverszünet Napja, 
majd a második világháború után az Emlékezés napja. Az utolsó katona szövege pedig szorosan kapcsolódik ehhez a naphoz és dátumhoz.

Elsősorban John McCrae Flandria mezeje című verse jelentette számomra az inspirációt Az utolsó katona sorainak megírásakor” – nyilatkozta korábban Jánosi ’Cicó’ Szabolcs gitáros a grungery.hu oldalnak. „McCrae alapból egy patológus professzor volt, aki az első világháborúban azt a hálátlan feladatot kapta, hogy gondoskodjon az elesett katonák eltemetéséről. A doktor észrevette, hogy a sírok között rettenetesen sok pipacs nő, ami később a háború áldozatainak jelképévé vált. Erre utal a „Pirosra festi a nyár / A végtelen mezejét / Ahol pipacsok nőnek, s szirmait / Ringatja a szél” kezdés is. Már régóta akartam írni erről a témáról, mert nagyon érdekel az, ami a felszín mögött kevésbé látszik. Mi, akik a béke idején élő emberek vagyunk, nem tapasztaltuk meg, hogy otthon kell hagyni a családot, és elmenni harcolni valakiért vagy az országért. Én végtelenül nagy tiszteletet érzek azok iránt, akik képesek voltak erre (persze, gyakran nem is volt választási lehetőségük).”

„Az utolsó katona című dalunkban mi is emléket szeretnénk állítani mindenkinek, aki háborúban vesztette életét. Számunkra ez a dal a Béke dala” – tette még hozzá a gitáros.

Az utolsó katona különleges helyszínen forgatott klipje tehát november 11-én mutatkozik be a közönségnek a Nomad Facebook oldalán, méghozzá 11 óra 11 perckor. A Márványmenyasszony lemezbemutató koncertjét pedig november 19-én tartja a zenekar az Akvárium Klubban.    Megosztás:
Címkék: Nomad, új videoklip
Szólj hozzá a cikkhez