Depresszió - ''2002 óta nem volt tagcsere, maximum többen lettünk. Ez mindent elmond.''

Annu - 2016. november 29. kedd, 20:30    

November elején látott napvilágot a Depresszió zenekar legújabb koncertlemeze. Erről és az elmúlt évekről beszélgettem Nagy Dáviddal, a banda dobosával.

Reklám:

- Néhány héttel ezelőtt jelent meg a 15 éves jubileumi nagykoncert dvd, illetve blu-ray formájában, melyet újságárusoknál és különböző rockshopokban lehet megvásárolni meglehetősen alacsony áron. Nálatok mennyire hatékony ez a terjesztési forma?

- Alapvetően működik ez a dolog, mivel az utóbbi években a zeneiparban eléggé „trend” lett, hogy egy szimpla dvd-t, cd-t 1000 Ft-os áron kezdtek el árulni. Ez amolyan „megszoksz vagy megszöksz” dolog, muszáj volt alkalmazkodni. Bizonyos szempontból  azt lehet mondani, hogy ez az eladási ár elértékteleníti ezeket a művészeti produktumokat, de mivel most ilyen világot élünk, nem tudunk ezzel szembemenni.

Depresszio

Borzasztó sokat változott a világ az elmúlt évtizedben, a zenekar is már 16 éves, ami nem kevés idő, de tőlünk jóval idősebb bandák is léteznek még, akik teljesen más dolgokat éltek meg akkoriban. Pl. néhány évvel ezelőtt egy platina vagy egy aranylemez teljesen más számot takart, mint jelenleg. Akkoriban az volt a tendencia, hogy egy zenekar készített egy lemezt és azért koncerteztek folyamatosan, hogy népszerűsítse a lemezét. Ez mára teljesen megfordult. Kis túlzással egy banda azért csinál lemezt, hogy legyen mivel turnézni. Persze nekünk is mindig van igényünk új zenéket írni, de ez is benne van a pakliban.

- Még mindig többen mennek el koncertre, mint ahányan lemezt vásárolnak…

- Pontosan. A tényleges bevétel a koncertekből van. Meg ugye azt az élményt, amit egy koncert tud adni nem feltétlen kapja meg az ember egy lemezről. Bár azért egy ilyen jellegű dvd (és ez itt most a reklám helye :)) egy középút… Az a lényege, hogy egy érdekesebb koncertet megörökít, emlék azoknak, akik ott voltak, illetve kis ízelítő olyan embereknek, akik még nem voltak ilyen bulin.

Depresszio

- Nem gondoltatok arra, hogy a 15 éves jubileumra egy turnéfilmet vagy esetleg koncertekből és interjúkból álló videót adjatok ki?

- Az is egyfajta lehetőség, ami jól tud működni, de mi úgy voltunk vele, hogy annak az adott estének legyen a lenyomata, amit utólag nem kozmetikáztunk, tehát a lemezen az van, ami akkor szólt. Koncepció az volt, hogy ne nyúlkáljunk bele, ezáltal elég merész vállalkozás volt, de ez is egy kihívás nekünk. Egyébként 3 kisfilm el van rejtve, de nincs külön menüpontjuk. Interjúval megtoldott lemezt már csináltunk. Igaz, azóta eltelt már 10 év… De most nem akartuk a lemez kapacitását ezzel terhelni.

- Ezt a koncertet a Barba Negrában rögzítettétek tavaly év végén. De volt néhány alkalommal, hogy a Petőfi Csarnokban léptetek színpadra, ami egy nagyobb helyszín volt. Már csak múlt időben tudunk róla beszélni, mert sajnos a Pecsa már nem létezik... Lennétek olyan bátrak, hogy nagyobb helyszínt is bevállaljatok?

- A Barba Negra minden szempontból ideális koncerthelyszín, nyilván nem véletlen, hogy rendszeresen játszunk ott. Sajnos nem igazán van köztes. Pl. egy Syma Csarnok borzasztó nagy vállalás lenne. Egyfelől tök jó, hogy ha az ember hisz magában és a zenéjében, de másfelől lehet ezt ésszerűen csinálni. Nem lenne túl értelmes dolog egy nagyobb csarnokot bevállalni, de bízom benne, hogy ennek is eljön az ideje.

- A zenekar létezése óta voltak olyan nagyobb súrlódások, problémák, amik akkor megoldhatatlannak tűntek?

- Természetesen viták mindig is voltak és lesznek is, de ezek csak előrébb vitték a zenekart. Amikor elkezdtük, szinte még gyerekek voltunk, máshogy gondolkodtunk. Az elmúlt években mindenkinek voltak mélyebb időszakai, de mindig úgy alakult, hogy a többiek ki tudták rángatni ebből. Ettől lesz zenekar a zenekar és nem együttes. :) A pozitív jellegű viták pedig azért kellenek, hogy minél jobbat alkossunk.. Ha nem lennének, akkor eléggé „lesz, ami lesz” dolog lenne, annak meg semmi értelme.

- Egy picit személyesebb jellegű kérdés… Az elmúlt évek során volt olyan időszak, amikor kicsit kiégtél/kiégtetek és nem okozott akkora örömet a zenekar működése? És ha igen, hogyan lehetett ezen túllendülni?

- Szerintem olyan időszak nem volt, amikor kollektíve az egész zenekar így érzett volna. Viszont olyan volt, hogy egyes tagok nem érezték annyira a „chit” :) De ilyenkor mindig kirángattuk egymást ebből. Ezért is fontos, hogy néha meg kell újulni. Szerintem mindent megéltünk, amit egy ilyen bandában meg lehet élni és mindenen tovább tudtunk menni. 2002 óta nem volt tagcsere, maximum többen lettünk. :) Ez mindent elmond.

- Jelenleg is zajlik az őszi-téli turné. Közeljövőben tervezitek, hogy Európán belül távolabb is mentek? Milyen visszajelzések érkeznek külföldön élő magyaroktól?

- Felmerült már, hogy ha külföld, akkor ne csak a környező országokban lépjünk fel. Volt és  valószínűleg lesz is ilyen. Dolgozunk rajta, de nem akarunk „gagyit” adni a közönségnek. Az igényességre törekszünk. Jönnek megkeresések, egészen elképesztő helyekről is, de fontos, hogy a technikai feltételek adottak legyenek ahhoz, hogy ne kelljen lejjebb adnunk abból, amit felépítettünk az elmúlt 16 évben.

- A december 17-i budapesti nagyszabású koncertre -ami ismét a Barba Negrában kerül megrendezésre- készültük valami extrával?

- A koncertprogram ugyanaz lesz, mint a többi helyen. Nem tartanám fairnek a vidéki bulikra látogatókkal szemben, ha a pesti helyszínen mást, vagy többet játszanánk, de nyilván felszereltségéből és méretéből adódóan ezen a helyen tudjuk megvalósítani mind látványban, mind hangzásban azt a dolgot, amit szeretnénk. De a program ugyanaz lesz.

Depresszio

- Köszönöm a beszélgetést! :)

AnnuCímkék: Depresszió
Szólj hozzá a cikkhez