"Működik a kémia és ettől szikrázik a sztori" - Tankcsapda interjú

Annu - 2016. december 24. szombat, 08:48    

A Tankcsapdát lehet rajongásig szeretni vagy épp folyamatosan kritizálni, egy biztos, amit és ahogyan csinálnak, működik. Ezt bizonyítja az elmúlt 27 év és a közelmúltban megjelent duplalemez.

Reklám:

- Néhány héttel ezelőtt jelent meg a „Dolgozzátok fel” c. dupla lemezetek, ami immáron négyszeres platina. Szerintetek a lemez első vagy második része miatt ennyire népszerű és kelendő? Azzal, hogy felkértetek különböző stílusú zenekarokat/együtteseket, olyanok felé is tudtatok nyitni, akik eddig kevésbé szerették/ismerték a bandát?

- Fejes: Szerintem azért ilyen népszerű, mert így együtt kerek a történet. Ha külön jelentettük volna meg 1-2 év eltolással, akkor biztosan nem tudtunk volna ennyit eladni.

- Lukács: Ez így egyben erős.

- Fejes: Nem véletlenül „Dolgozzátok fel” a címe. Ez egy olyan csomag, ami mindenki igényét kielégíti. Az első része lényegében egy Tankcsapda lemez, illetve ez egy nyitás mindenféle generáció felé. Van is egy olyan üzenete, hogy a „zene mindenkié”, próbáljuk a különböző zenei stílusok közötti korlátokat ledönteni. Emellett a folytonos kritizálóknak ez egy jó „gumicsont”, amin lehet rágódni.

Tankcsapda

- Sok ilyen jellegű visszajelzés jön?

- Fejes:  Persze vannak ilyenek, de én nem gondolnám, hogy a Tankcsapda annyira megosztó lenne, mivel k*rva sokan szeretnek és egyre többen keresnek minket. Csak van egy nagyon szűk réteg, akinek nagy a hangja. A siker mindig hoz magával negatív szelet, de ez nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is jellemző. Szerintem elég sok generációs váltást  elegánsan sikerült meglépnünk.  Úgyhogy szerintem a Tankcsapda nem ciki és más stílusú zenekarok szerint sem.

- Ha már szóba jöttek más előadók… Mi alapján döntöttétek el, hogy kik szerepeljenek a lemezen? Esetleg volt olyan zenész/zenekar, akit felkértetek, de nem vállalta el?

- Lukács: Elég hatásvadásznak tűnik az egész, de nem félek kimondani, hogy az ismert előadók a saját stílusukban vezetőek. Rajtuk keresztül próbáltunk olyan közegek figyelmét is felkelteni, akik nem biztos, hogy hallgatnak rockzenét. Volt olyan zenész, akit felkerestünk és tetszett is neki a dolog, de annyi tennivalója volt, hogy nem tudta vállalni. Egyébként az előadók nagy részét személyesen is ismerjük, pl. a Kowalsky meg a Vega vagy az Ektomorf szinte evidens volt.

- Van olyan, ami kifejezetten tetszik?

- Sidi: Mindenkinek megvannak a saját kis kedvencei. Pont meséltem a többieknek, hogy egy „rendes” Tankcsapda lemezt a megjelenést követően maximum 1-2x meghallgatunk, de ez most egy olyan kivételes eset, hogy a mások által feldolgozott koronggal még nincs tele a fejem. Én nagyon élvezem.

- Lukács: Igazából az volt a cél, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően formálja át és ne csak eljátsszák. Hál’ Istennek a legtöbb esetben ezt maximálisan tudták teljesíteni.

- Sidi: Remélem, hogy a tankcsapdás „rocker arcok” félreteszik az előítéletüket és nyitottak lesznek.

Tankcsapda

- Egy picit térjünk át az első korongra, amin Ti játszatok általatok kedvelt dalokat. Meg lehet határozni, ki melyik dalt hozta? Vagy egymást inspirálva születtek meg az ötletek?

- Fejes: Úgyis mindenki máshogy emlékszik. Én találtam ki az egészet. :)

- Lukács: Ez olyan, mint egy jó palacsintatorta, amiben van csoki, lekvár dió, mák… És amikor megkóstolod, nem azon gondolkozol, hogy vajon melyik réteg követte a következőt, hanem egyben az egészet élvezed. És ha ízlik, onnantól kezdve nem érdekes, hogy hogyan állt össze.

- Fejes: Neked. Nekem nem, mert azért a túró kiérződik. :)

- Lukács: És ez nem csak a dalválasztásra vonatkozik, hanem az egész lemez létrejöttére, felépítésére.

- Fejes: Erre egyébként nehéz válaszolni, mivel általában egymás után dobáltuk az ötleteket, és ez  az egész zenekar állandó alkotási folyamatára is jellemző. Mindhárman kivesszük a részünket, mindenkinek megvan a maga feladata. Nálunk ez már egy teljesen letisztult dolog, mégis nehéz megmagyarázni másoknak, ezért szoktuk azt mondani, hogy Laci írta a lemezt. :)

- Lukács: A zenét együtt írjuk, a szövegeket én, de az utóbbi időben már a többiek is véleményt formálnak és ha kell, beleszólnak. De egyébként, ha egy dal jó, lényegtelen, ki szerezte.

- Fejes: Volt, hogy részegen írtunk dalt hátul a turnébuszban és tök jó lett a végeredmény. :) Ezek hullámok nálunk működnek. Olyan, mint egy párkapcsolat. Működik a kémia és ettől szikrázik a sztori.

- Terveztek klipet valamelyik dalra vagy ebben a lemezben ennyi volt?

- Lukács: Ha röviden akarunk válaszolni, akkor nem tervezünk.

- Sidi: Az elkövetkezendő 3 évünk tök jól fel van építve anélkül, hogy csinálnánk klipet valamelyik dalra, de ha esetleg jön egy jó ötlet, akkor lehet róla szó.

- Fejes: Igazából ez egy brahi, amit rég meg akartunk csinálni. Pont egy jó időszak volt, ami alatt ezt meg tudtuk csinálni, de ebben a sztoriban pont ennyi volt.

- Lukács: Igazából vannak ötletek, de ez a lemez nem ezért született. Megvolt erre a lehetőség és megcsináltuk.

Tankcsapda

- December 29-én lesz a már tradicionálisnak mondható debreceni nagykoncert, viszont tavaly mégis szakítottatok a hagyományokkal, mivel három helyszínre lett szétosztva ez a buli. Miért volt erre szükség, ha eddig működött a Főnixben?

- Lukács: Az ellenlábasainktól tavaly megkaptuk, hogy annyira pénzéhesek vagyunk, hogy nem elég nekünk egy, hanem egyszerre három bulit csinálunk. :) Az lényegtelen, hogy a tavalyi helyszíneken fele annyian se fértek el összesen mint a Főnixbe…

- Fejes:  Az, hogy az emberek ne csalódjanak egy Főnix csarnokos koncertben, iszonyú sok kreatív munkával jár. Nagyon nehéz évről évre szintet ugrani.  A tavalyi évben 99 koncertet nyomtunk le… Nem volt annyi időnk, energiánk. Nem lett volna olyan színvonalú, amilyet szerettünk volna.

- Lukács: És csak a megszokás kedvéért meg nem akartuk megcsinálni.

- Fejes: Bármennyire is furán hangzik, mi ezt szívvel-lélekkel csináljuk. Tavaly év végén már nem volt bennünk annyi „kraft”, hogy ezt így meg tudjuk valósítani… A megcsaláshoz hasonlítható, ha így álltunk volna ki Debrecenben az emberek elé. Ettől függetlenül én nagyon élveztem mindhárom bulit.

Tankcsapda

- Ejtsünk még néhány szót a jövő tavaszi Arénás nagykoncertről.  Mire számíthatunk?

- Fejes: Egész tavasszal nem játszunk sehol, lényegében erre pihenünk és közben ötletbörzézünk. Különös látványképpel készülünk, illetve ami biztos, hogy körszínpad lesz. Legalább annyira fontos ez a buli, mint a tizedik Főnixes koncert. Nagyon várjuk már.


Annu    Megosztás:
Címkék: Tankcsapda
Szólj hozzá a cikkhez