''...végre kimondhatom: Énekesnő vagyok!'' - Fedor Kyra interjú

Annu - 2017. február 18. szombat, 08:37    

Fedor Kyra neve a magyar zenei berkekben ismerősen hangzik, mivel több előadó, zenekar munkáját segítette és segíti vokalistaként. A nagyérdemű előtt a Dal2017 elődöntőjében vált ismertté szólóprodukciójával. Kyra egy igazán kedves, segítőkész, alázatos személyiség. A zenei karrierjében történt változások apropójából készítettem vele interjút.

Reklám:

- Mióta érlelődött Benned a gondolat, hogy vokalistából szólóénekesnővé válj?

- Nagyon fiatalon, 15 évesen egyszer már elindultam a szólópályámon. De valahogy nem úgy alakultak a dolgok, illetve nem éppen szerencsés csillagzat alatt álltam. Nagyon sokat tanultam/tanulhattam a vokalistáktól, és maguktól az előadóktól is... Hatalmas rutinra tehettem szert. Azt gondolom, hogy erre az iskolára szükségem volt, hogy kijárjam... De ha már tudod, hogy jól vizsgáztál a főtantárgyadból, akkor még egyszer már nem ülsz vissza az iskolapadba. :) Végig mocorgott bennem a gondolat, hogy én egyszer előrelépek, de emellett nagyon komoly útkeresés volt azt illetően, hogy ki is vagyok, mi is vagyok? Mi a stílusom, mi az a zenei világ, amit én képviselni fogok...?! Azt hiszem, ezért vártam ennyit... Minden, ami történt velem az életem során, impulzusok, kudarcok, ingerek, produkciók egymásutánisága formált engem olyanná, mely után végre kimondhatom: Énekesnő vagyok!

Kyra

- Mik voltak az első lépések ennek elérése érdekében?

- Felkerestem Janky Balázs barátomat, hogy segítsen ez ügyben, mert egyedül nem ment. Neki viszonylag könnyű dolga volt, mert ő már eléggé ismert engem ahhoz, hogy meg tudja írni a szöveget! Balázs bemutatott Nemes Csabának -Csibének-, akinek azonnal sikerült megtalálni,  illetve megmutatni azt az utat, zenei világot, amiben azonnal otthon éreztem magam... Innentől kezdve már nem volt több kétség, hogy ki is vagyok valójában. :)

- A dalaidat Te írod, vagy van szövegíró/zeneszerző társad?

- A Got to be a day-t én írtam, Nemes Csaba hangszerelését lehet hallani, és Janky Balazs pedig a szövegért felelős.

- Milyen előadók inspirálnak? Kik azok, akikre felnézel?

- Mostanában nagyon felnézek Demi Lovatora, aki a példaképem is lett. Szeretem, ahogy a lelkét, a szenvedéseit, az érzéseit kiteszi a színpadra. Csodálatos énekesnő! Szeretem Tina Turnert, az energiáit, a benne lobogó tüzet, és a tudását! Felnézek Kállay Saunders Andrásra is. Szeretem a benne lévő alázatot, a stílusa nagyon közel áll hozzám.

- A DAL2017 c. műsorban a Got to be a day-t adtad elő. Ez a dal a veled történő változásokról szól. Kifejezetten erre az eseményre írtátok vagy ez már egy régebbi szerzemény?

- A Got to be a day egy kicsit korábban készült el, és pont kapóra jött a Dal2017 című műsor. Annyira hittem a dalomban, hogy szó nélkül beküldtem :) Ez nagyon komoly platform volt a publikálására.

- Miért pont ebben az évben, erre a műsorra "időzítetted" az áttörést?

- Erre nehéz válaszolni :) Szokták mondani, hogy semmi sincsen véletlenül :) De nem volt időzítés :)

- Mennyire értesz egyet a zsűritagok véleményével?

- Erre is nehéz lesz válaszolni :) Végülis nem mondtak rosszat, sőt, szinte csak dicsértek... Szóval szerencsére ezekkel a kritikákkal  én is egyetértettem. :)

- Mit gondolsz, egy ilyen műsorban mi a meghatározó tényező, ami által a közönség továbbjuttatja a dalt? Szerinted a szövegre mennyire fókuszálnak az emberek, vagy első benyomás útján döntenek?

- Én azt gondolom, mindenképpen hitelesnek önazonosnak kell lenni a dallal, a stílussal, és a jó szöveg is fontos.

Kyra

- Szerinted ez a műsor mekkora ugródeszka volt számodra?

- Ez egy Tv-s műsor, ahol lehetőség nyílik arra, hogy szerepelhess és a dalodat is meg tudd mutatni... Mindenképpen ez egy nagy reklámfelület.

- Mik a terveid a közeljövőben?

- Sok-sok dal van a fejemben, és nem titok, hogy nagyon szeretnék egy lemezt készíteni! Tehát szeretném az embereket nagyon sok dallal megajándékozni. :) És persze szeretnék sokat koncertezni. :)


AnnuCímkék: Fedor Kyra, A Dal
Szólj hozzá a cikkhez