Brain Drain: interjú Nagy Péterrel + új videoklip

studenak - 2017. március 03. péntek, 09:36    

A karcagi Brain Drain zenekar új videóklipel jelentkezett 2017.02.14-én, amely a zenekar történetében fontos vízválasztónak ígérkezik. Ennek kapcsán Nagy Péter gitárost kérdeztük meg villáminterjú keretében.

Reklám:

Az új dal egyértelműen szakított a hagyományokkal. Mennyire volt tudatos ez a populárisabb irány?

Úgy gondolom, hogy teljes mértékben tudatos volt az egész zenekar részéről. Mindannyian különböző zenei beállítottságúak vagyunk, és szerettük volna kipróbálni. Magamról csak annyit, hogy minden féle zenét hallgatok, a jazz-től kezdve a djent-ig és a death metal-ig. A mostani dal, ahogy te is mondtad, populárisabb lett, mint eddig bármelyik Brain Drain dal. Nem csak a kőkemény metál arcokat szeretnénk megmozgatni, hanem azokat is, akik a lightosabb rock zenét szeretik.

Nem féltetek attól, hogy a régebbi rajongók esetleg sokkal keményebb dalt várnak tőletek? Milyenek a visszajelzések egyáltalán?

Egyértelműen NEM! Ha valaki rajongó, akkor az nem egy dal alapján fogja megítélni a zenekart, hanem a pályafutásuk alatt kijött összes dal alapján. Annyit elmondhatok, hogy az új lemezen lesznek populárisabb dalok is, és az eddiginél sokkal keményebb dalok is. A progresszív elemek ugyan megmaradnak, de lesznek benne új hangszerek, amiket eddig még sosem használtunk.

A felvételt ezúttal is te végezted. Hogyan zajlott a munka? Alkalmaztatok-e valamilyen újdonságot?

Tulajdonképpen minden a megszokott módon zajlott, kivéve azt, hogy elektronikus hangszerek is vannak a dalban. Mivel a dal alapja már meg volt, és a szöveg is, így úgy gondoltuk rakunk bele egy kis elektronikát. Nem kellett sokat gondolkozni ezen, kerestünk egy adott plugin-t, amiben elég jó szinti hang van, és beprogramoztuk a hangokat. A keverés és a master során próbáltam arra figyelni, hogy megmaradjon a szövegcentrikusság, de a szinti is megmaradjon mellette.

Mennyire igényelt kompromisszumot zenei téren az új szerzemény?

Mivel ehhez hasonló dalt még sosem csináltunk, így az egész zenekarnak kompromisszumot kellett kötni. Ahogy mondtam, mindenki más beállítottságú zeneileg. Részemről inkább a progresszív elemeket lehetett felfedezni az eddigi dalokban, most azonban egy nagyon egyszerű gitár témát próbáltam meg hozni. Ami még részemről „furcsa”, hogy most 3 gitárt használtam a felvételhez, és mind a három Telecaster volt. Aki ismer, az tudja, hogy sosem használtam ilyen gitárokat... Az öregedés jelei kezdenek látszani rajtam is.

Hogyan fogadod a pozitív és negatív kritikákat?

Igazság szerint még csak pozitív kritikákat kaptunk a dalt illetően. Akivel eddig beszéltem, mindenki azt mondta nagyon jó, fülbemászó és populáris a dal. Keverés szemponjtából már más a dolog, kaptam hideget-meleget, de ezeket a tanácsokat próbálom megfogadni, és a következő dalnál/daloknál, vagy a lemeznél figyelembe veszem a kritikákat.

Brain Drain

13 éves korod óta, tehát összesen 11 éve ebben a zenekarban tevékenykedsz, mondhatni életed felét itt töltötted már. Milyen dolgokat tanultál meg ez idő alatt?

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolog egy zenekar életében, az az, hogy mindig mindent megbeszéljenek. Nagyon fontosak az emberi tényezők, mert egyetlen ember döntései is kihatással lehetnek az egész zenekarra. A másik dolog, hogy kell az alázatosság, és a türelem egy zenekar életében. Minden zenekarnak ki kell taposnia a maga ösvényét, semmi sem hullik az ölünkbe. Jelenleg mi is ebben a fázisban vagyunk, de gőzerővel nyomjuk! JA, és nem szabad elhanyagolni sem a saját hangszeren való gyakorlást, sem a zenekarral való próbákat sem!

Volt olyan időszak, amikor azt gondoltad, te is úgymond „jégbe fagytál” és úgy érezted, elég, abbahagyod?

Igen, voltak számomra kisebb-nagyobb hullámvölgyek, amikor „motiválatlan” voltam, de ezen hamar túltettem magamat. Az adott pillanatban teljes mértékben motivált vagyok én is, és a zenekar többi tagja is.

Mennyire tartja a kapcsolatot ez a zenekar a rajongókkal? Merre keressen benneteket az a személy, aki kapcsolatba akar kerülni veletek?

A zenekarban csak olyan tagok vannak, akik nem zárkóznak el az új emberektől. Mindig próbálunk a rajongóink kedvében járni. Legutóbb a karcagi HEMO-s bulin például karácsonyi csomagot osztogattunk a közönség tagjainak, és akivel tudtunk, fotózkodtunk, és beszéltünk. Legegyszerűbb minket az Instagramon (www.instagram.com/braindrainhungary) és a Facebook-on megtalálni (www.facebook.com/braindrainmusic). Itt ha bárki ír a zenekarnak, vagy a tagoknak, biztos fog választ kapni!

Hol találkozhat a közönség a Brain Drain-nel a közel jövőben?

2017.március. 18.-án lesz koncertünk, Hajdúszoboszlón, a Don Gatto vendégeként. Nem kell bemutatnom a Don Gatto-t. Számításaink szerint hatalmas buli lesz, és mi sem fogunk csalódást okozni senkinek!    Megosztás:
Szólj hozzá a cikkhez