Superjoint - Caught Up In The Gears Of Application

Murphy - 2017. július 10. hétfő, 07:00    

Superjoint  - Caught Up In The Gears Of ApplicationPhilip H. Anselmo 1993-ban összehozott, de érdemileg csak a kétezres évek után munkálkodni kezdő iszonyatos mennyiségű agresszivitást felmutatni képes, szó szerint a gyűlölet hajtotta hardcore-punk alapokból merítkező metálos csapása hihetetlen nagy kedvencemnek számított - persze csak a lassan kábítószerbe zakkanó úriember Pantera-ban nyújtott teljesítménye mellett.

Reklám:

Két csodálatosan beteg lemez után - Use Once and Destroy (2002) és A Lethal Dose of American Hatred (2003) – fel is oszlott a formáció, merthogy projekt volt csak. Máig sajnálom.

Aztán valamikor 2014 tájékán a tengernyi szabadidejében mindenféle projekteket a világra szabadító, és botrányokat egyre csak halmozó Anselmo úr valamilyen különös oknál fogva úgy döntött, hogy ideje lenne újra feltámasztani. Összeverbuválta a legutolsó felállás szerinte arra érdemes tagjait - szerzett hozzá új ritmusszekciót –, akikkel eleinte csak turnézott, majd egyszer csak elkezdték írni az új anyagot. Én meg hát nem tagadom, baromi kíváncsi lettem.

A manapság már csak simán Superjoint néven futó mocsárbűzös, zsigeri ösztönöktől vezérelt, bosszúszomjas szörnyeteg ezúttal sem hazudtolta meg magát. Negyven percnyi, kompromisszum nélküli, éjfeketébe burkolózott pokoli bestia, amely magába gyűjti az összes gyűlölettel teli érzésünket, pusztításra való hajlamunkat meg azt a primitív dühöt, ami nap mint nap felhalmozódik bennünk, és persze minden mérgező frusztrációnkat, hogy aztán mindezt egy értelmezhetetlenül amorf, mázsákat nyomó, földöntúlian groteszk és bizarr masszaként okádja ki magából. És mi végre fellélegezhessünk.

Embertelen, amit ezalatt a tizenegy dalnak álcázott tétel alatt zajlik, kérem. Ha műfaji szempontból akarnánk vizsgálni a dolgokat – akárcsak a régebbi lemezeknél - bizony nehéz dolgunk lenne, hiszen van itt mindenből. Nagyvonalakban most is az az ultra-agresszív és brutálisan elsöprő erejű, zúzásban jeleskedő hardcore-punkos dolgok (Ruin You, Caught up in the Gears of Application, Sociopathic Herd Dillusion) hajtják a gyűlölet könyörtelen gépezét, amelyet már ismerhetünk. Ehhez jön hozzá a teljes kilátástalanságot sugalló, mocsaras hangulatú, déli reménytelenséggel átitatott sludge-metál hangulat (Circling The Drain, Mutts Bite Too, Rigging the Fight), helyenként pedig mindezt nyakon öntik ólomlábakon lépdelő doom-os témázgatásokkal.

Mindeközben pedig lélegzetvételnyi szünetről vagy kisebbfajta pihenőről ne is álmodjunk mert olyasmi nem engedélyeznek nekünk; egyre-másra csak terrorizálnak! Hihetetlen váltásokkal, elmebeteg kiállásokkal, ráadásul ha ez még nem lenne elég, Anselmo gyűlölettől fröcsögő hangjának ezernyi verziójával sokkol minket! Iszonyatos, de még zseniális keverék.

Röviden: megb*sz az anyag, na. Mit kell szépíteni.

Murphy    Megosztás:
Címkék:
Szólj hozzá a cikkhez