Rumproof - A szesz és a bajtársi cimboraság tart minket össze

Murphy - 2018. május 15. kedd, 11:11    

Kezdetben még Alestorm, Korpiklaani, és Paddy feldolgozásokat játszottak, mára viszont kalóz-fantasy köntösbe bújtatott témáikban sajátos világot mutatnak. Most jelent új lemezük kapcsán beszélgettem Horváth Máté énekessel, többek között szóba került a tudatos alkoholfogyasztás fontossága, illetve az egereket idomító benzinkutas, de szóba került a meglátás, miszerint fontos ha egy kezdő banda jól eladható stílussal rendelkezik.

Reklám:

- Meséljetek röviden az alakulás körülményeiről, bemutatva a zenekar tagjait.

- Az eredeti felállásban a zenekar 2014 novemberében alakult, viszont tagcserék miatt már csak hárman vagyunk a fedélzeten. Tehát inkább azt mondanám, hogy a mostani felállás Szászi Kristóf érkezésével lett teljes, ez 2017 márciusára datálható. Szóval azóta csapatjuk ilyen formán a Rumoshajót! [nevet]. Jelenlegi tagjaink: Horváth Máté – ének; Szűcs Péter - gitár/vokál; Bergics András - hegedű/vokál; Szórádi Dávid – szintetizátor; Szászi Kristóf – basszusgitár és Deria Dávid – dobok.

- Milyen fontosabb dolgok történtek veletek a kikötőt elhagyva?

- Nehéz lesz, de Igyekszem röviden összefoglalni. 2014 őszén elkezdtük róni az aszfalthabokat 2014 őszén. Sosem adtunk részegen koncertet, sosem dobálóztunk orbeez-el. Részegen hazafelé nem léptünk dimenziókat egy-egy beszélgetés során, melyet X Professzor (A részeg Bergics Andris) tartott. Nem üvöltött 80-as 90-es évek slágeráradata a turnébuszból, és persze én sem ordibáltam mindenféle obszcénságokat a buszból. Valójában sosem volt olyan éjszaka, mely fekete ködbe borítja az emlékezés szadista képeit. Ja... de! Nyilván teljesen józanul [nevet] álltunk egy benzinkúton és volt egy fura kutas tag, akibe beleflesseltük, hogy kommunikál a rágcsálókkal, ugyanis a hűtő alól folyamatosan kifutott egy egér. Amikor meg elkezdett motyogni magában, az egér eltűnt... Mondom, ne húzzuk fel, mert ránk ereszti az összes rágcsálót AZ hatalmával! Először röhögtünk, de a kései időpont és a kihalt táj a texasi láncfűrészes és dr. Doolittle egyvelegét hozta. Full creepy! Most, hogy így belegondolok, ebből születhetne egy klassz kis Rumoroof nóta, haha! Visszatérve a kérdésre, fontos állomások. Ahogy koncertképesek lettünk, elkezdtem szervezni a turnékat. Először egy könnyed bemutatkozó turné, vagy 15 állomással. Azóta pedig veretjük, amerre csak tudjuk. Elég sok zenekarral volt lehetőségünk megismerkedni: játszottunk már a Dalriadaval, a Paddy and the Rats-el, a Firkin-el, Road-al, és a Tankcsapdával. Meg persze számos underground csapattal. Nagyon fasza dolog menni, embereket megismerni, meg látni a közönségen, hogy tetszik nekik amit csinálunk. Orgazmikus! [sóhajt].

- Hogyan írnátok le a zenétek, aki még nem hallotta?  Milyen gyökerekből táplálkoztok, mely bandák voltak rátok nagy hatással?

- Folk metalt játszunk, azon belül is pirate-metalt. A kalózkultuszt érintő térségek zenei hangulatát gyurmázzuk össze a metallal, vagy valami hasonló. [nevet]. Nemtom, lehet részegen írjuk a számokat... Attól lesz kalózos. A csapatban a zenei ízlés megoszlik. Mindenki egy kicsit másban jó. De együtt véglegesítjük a számötleteket, úgy lesz igazán Rumproof. Petya nagyon tolja a fasza power-metal témákat. Az ő alapötlete a nagylemezről a Hand of Midas, a Death Row, a Kótyagos, meg a Black Out ^^. Szóda (szinti) a zúzmarásabb témákat hozza pl.: Blood of the Kraken, Szittyós John. Dercsi (Dob) írta a címadó dalt, meg az Island of Bohemia-t. Én meg az elcseszett lelkivilágommal a Haunted Tavern és az Ezüsthíd alapötletét, na meg a Song of the Sirens-t. Ezért a számért durván gyűlölnek a többiek. De én nagyon szeretem őket, mert feljátszották tisztességgel a témákat és felkerült a lemezre. Ami viszont közös pont lehet, az az Alestorm zenekar. De zeneileg tényleg mindenki kicsit másvilág. És az se mellékes, hogy a szesz és a bajtársi cimboraság tart minket össze!

- Milyen témákat jártok körül a szövegeitekben, honnét veszitek az ihletet?

- Ez egy jó kérdés... A kalózos tematika megengedi, hogy kicsit elrugaszkodjunk a realitástól és megannyi témát egy kicsit kalóz-fantasy köntösbe bújtassunk. A dalszövegeket én írom. A magyarnyelvűeket teljes egészében, az angol nyelvűeket pedig Petya fordítja le magyarról angolra. Általában hozzám vagy a zenekar életéhez kapcsolódnak a szövegek. Pl. A Rogues of the Seven Seas egy kalóz életérzést mutat be. A Kraken... kellett egy tengeri szörnyes dal. Legyünk klisések... Küzdjünk meg a Kraken-el. De hogy lesz ebből mégis vidám és nem véres dal? Ismeritek a Kraken rumot? Hát a bestiával ellentétben, mi azt végeztük ki, haha! Meg igazából egy csomó fiktív sztori. Midas király keze, ami arannyá változtatja mindazt, amihez hozzá ér. Na, ezt sem töri órán tanultam… Tomb Raider 1! Szóval ilyen baromságok jutnak eszembe és a srácok felülnek mellém a trógervonatra, haha! Így lesz szórakoztató, meg vicces egy-egy dalunk. Persze komolyabb hangvételűek is vannak, mint például a Szittyós John, aminek a mondanivalója, hogy cool dolog iszogatni, mindaddig ameddig nem fordít ki önmagadból. Szóval a tudatos alkoholfogyasztás fontosságára is felhívjuk a figyelmet. Lényeg, hogy ésszel! ;)

- Most készült el a nagylemezetek, mit lehet róla tudni?

- Tavaly nyáron vonultunk stúdióba. A Nagyhalnál (komlói Cett Hangstúdió) és FidóBá’-nál készült Pécsett (FHT hangstúdió). Sokáig elhúzódott, mert a lehető legjobb hangzást szerettük volna kihozni a dologból. Abszolút koncepciózus. Ezen a lemezen vonultatjuk fel a határainkat, melyek mentén számíthattok a következő lemezekre is, mindezt úgy, hogy hangulatában korán sem szerettük volna egysíkúra az összképet. A visszajelzések alapján ezt sikerült is összehozni.

- Milyen reakciókat kaptatok eddig a közönségtől? Mennyire hasonlítgatnak más, kalózos életérzést közvetítő bandákhoz, és egyáltalán zavar-e ez titeket?

- A lemez kapcsán sok pozitív visszajelzést kaptunk. Tény, hogy a Rumproof kezdetben Alestorm, Korpiklaani, Paddy feldolgozásokkal indult, de a bandában, pláne a jelenlegi felállásban akkora potenciál van, amit V-Tech lenne feldolgozás-bandára pazarolni. Így a már alapból eléggé behatárolt műfajon belül törekszünk rá, hogy egyedit alkossunk. A visszajelzések alapján jó irányt vettünk. Ami meglepő, hogy régen sem kaptunk olyanokat, hogy majmolnánk másokat. Ami azért eléggé jóság...

- Pécsi bandaként mennyire nehéz fellépést szervezni vagy vannak-e ebben a műfajban már partner-zenekarok, akikkel segítitek egymást?

- A zenekar menedzsmentjét és kommunikációs vonalát én csinálom. Tapasztalataim alapján fontos, hogy egy alakuló zenekar fix és bármennyire hülyén hangzik, jól eladható stílussal rendelkezzen. Emellett kell egy ambiciózus tag, lehetőleg a zenekarvezető, aki képes "eladni" a produkciót.  Persze ez önmagában nem elég. A zenének is nagyon rendben kell lennie ahhoz, hogy a banda lehetőségeket kapjon. Egyszerű ez, de mégsem az. [nevet] sok mindennek kell együtt állnia egy sikeres produkcióhoz. Kaptunk segítséget, nem is keveset az elején Paddyéktől, illetve most a Firkin-el volt pár közös koncertünk. Amennyire lehetőségeink engedik, mi is szívesen segítünk zenekaroknak.

- Hol láthatjuk a bandát nyáron, fesztiválok? Esetleg külföld felé is kacsingattok?

- Az idei nyár lightos lesz... Nem vállaltunk sok koncertet, csupán két-három alkalommal állunk színpadra, mert ez a nyár a melóról fog szólni. Próbatetemben pörgés, klipforgatás. Minden, amivel szeretnénk kicsit belehúzni. Ősszel pedig nekilódulunk a turnénak. Külföldre is szeretnénk nyitni. Most ősszel, vagy legkésőbb télen.

- Ha egy kevésbé ismert kedvenceteket kellene ajánlani az olvasóknak, mi lenne az, és miért érdemes meghallgatniuk?

- Hehh! Egyértelmű... A veszprémi Mad Man's Crew legénységét. Elvetemült vadállatok! Nagyon szeretjük a srácokat, na, mármint nem úgy! Ők is kalózkodnak, csak ameddig mi a metal-al ötvözzük a dolgot, addig ők a punk zene sajátosságaival. Jelenleg a zenekar két tagja külföldön van, de alig várjuk, hogy visszatérjenek, azt' csapatás! :)

 

Murphy

 

További info és kontakt:
https://m.facebook.com/rumproofofficial/

Rogues of the Seven Seas – hallgass bele:
https://soundcloud.com/rumproof/sets/rumproof-rogues-of-the-seven    Megosztás:
Címkék: Rumproof
Szólj hozzá a cikkhez