Rammstein

Murphy - 2006. január 03. kedd, 10:00    
Folytatódik az Utazás

Nem is olyan régen még azt lehetett hallani, hogy a következõ albumot egyszerûen csak Reise, reise 2-re keresztelik el; ez persze csak a munkálatok alatti projektnevet tükrözte. Bár, ha jobban megnézzük, még akár lemezcímnek is elmenne az elõbb említett tétel, mivel Rammstein-ék hangulatvilága nem sokat változott az Utazáshoz képest.
Reklám:
Mint már mondottam volt, a Rosenrot folytatja az a Reise, Reise által megkezdett utat. Till fegyelmezett, és kiartikulált német orgánumával elkövetett éneklés, néhol szavalásban átcsapó vokál, dallamos, szintis alapokon nyugvó indusztriális egyveleg – ez a mostani album rövid és tömör jellemzése.

A nyitó Benzinben mutatkozik meg csak igazán a Hatok eddig eltitkolt piromán hajlama. Visszafogott „ebbõl még bármi lehet” kezdés után egy ízig-vérig Rammstein-es szerzemény bontakozik ki. A Mann Gegen Mann címre keresztelt nóta szintén a light-os verze, iszonyatos refrén sémát követi, a címadó Rosenrot dallamossága pedig a Reise, Reise nótáéhoz hasonló. A vontatott taktusú Spring, majd a „szeretlek, nem szeretlek-kel” kezdõdõ Wo Bist Du következik. Az album egyetlen hibájaként a Stirb Nicht Vor Mir róható fel. Az originális dájcs ének mellé választott, angolul éneklõ (nem túl híres) Sharleen Spiteri közjátéka kisebb-nagyobb disszonanciát okoz. A szintén germán gyökerekkel büszkélkedhetõ Die Apokalyptischen Reiter-nek még elnézem, hogy egy számban, akár négy-öt különféle nyelven is énekeljenek, mellé persze a stílusokat is cserélgessék; de a Rammstein, az szigorúan Rammstein. Zerstören; végre egy igazi thrasher-muzsika füleimnek. Destroy emberek; aki csak tombolni akar erre a számra! Minden elvadult rajongónak csak ajánlani tudom! A Hilf Mir az elõzõ „totális méretû zúzás” után, egy hangulatilag visszarázódó pihenõszám, kisebb levezetõ. Mindenki számára piros masnival átkötött, kellemes meglepetés lesz az abszolút spanyol feeling-es Te Quiero Puta. Nem kell Donnerwetter-ezni; nem egy Enríkeigleziász-féle, latino-macsós, szerelmes hõskölteményrõl van szó, csupán feldobták a hangulatot egy kis harsonával és társaival. Meg néhány spanyolos szó is belekerült a rendszerbe… A közel ötperces Feuer & Wasser, és a balladisztikus Ein Lied líraian zárja le a Rózsavörös albumot.

RAMMSTEIN diszkográfia:
Herzeleid - 1995
Sehnsucht - 1997
Live aus Berlin - 1999
Mutter - 2001
Reise, Reise - 2004
Rosenrot - 2005

Murphy


    Megosztás:
Címkék: Rammstein, Reise
Szólj hozzá a cikkhez