„Rockzenekarok hangversenye” - 2005.07.02. - Mûjégpálya

2005. július 02. szombat, 00:00    
Fellépõk: Fürgerókalábak, Demonlord, Aurora, Alvin és a mókusok, Ossián, Tankcsapda

A koncert 15 órai kezdéssel volt kiírva, de gondoltuk, hogy nem érdemes olyan korán odaérni, fõleg, mert még az esõ is esett. Bundás haverommal indultunk a bulira. Velünk volt egy diktafon, ami az alábbiakat rögzítette:
Reklám:
- 16:48 elindultunk. Bundás, mit vársz az estétõl? (kezdtem a próbafelvételt)
- Be fogunk rúgni, és nem fogunk emlékezni semmire!
- Azért hoztuk a magnót, hogy emlékezzünk valamire, és a kedves olvasókkal megoszthassuk az élményeinket! Te melyik koncertre vagy a leginkább kíváncsi?
- Én a Guns ’N Rosesra.
- Ok, hát azt ma nem fogjuk hallani. Na ennyit a mikrofonpróbáról, indúl a 14-es.
A buszon egybõl egy ismerõs arc köszönt ránk. Az "Alkonyzónás" Szabó Gábor. Útközben beszélgettünk a Zónáról, a mostani buliról, Gyõr rockéletérõl. Sajnos Gábor szavaiból megint csak az derült ki, hogy egyenlõre nem szeretné folytatni a rádiózást. Meghagyja a fiataloknak ezt a tevékenységet, bár a jövõ még bármit hozhat. Remélem azért még találkozunk kiváló rockzene-szakértõnkkel valahol az éterben!

Megérkeztünk. Kifizettük a 2800 Ft-os belépõt, és elsõ utunk természetesen a sörsátorhoz vezetett. A sör 230Ft. Leülünk haverokhoz a koncert helyszínéül szolgáló sátor mellett kialakított „sörkertbe”. Épp a Demonlord szól.(Fürgerókalábakról lemaradtunk) Valami ismert számra lettem figyelmes. Bryam Adams: Summer of 69. Érdekes ebben a felfogásban…Elvileg, ha megisszuk a sört bemegyünk. Vagy mégsem. A sör elfogyott, a koncert meg végetért. Futás egy újabbért, mielott a tömeg ideér.
Mindenki kitódult. Jó is az a kis frisslevegõ. Az esõ elállt, és süt a nap. Sorok kigyóznak a sörcsapok, és a wc körül.
Újabb ismerõs. Leszólítom:
- Szia Attila, nem tudod mi következik most?
- Demonlord, utána meg valami szar.
- Köszi, nagyon képben vagy, annak már vége, na megyünk tovább.
- Szia Gyurci, mit vársz a mai estétõl? (elég általános kérdéssel céloztam meg mindenkit, a válaszok is nagyon hasonlóak)
- Arra számítok, hogy ordenáré módon be fogok rugni. Sok másra nem lehet számítani, mert a zenekarok 99,9%-át ismerem. Már mindegyiket láttam élõben, úgyhogy a berugás majd mindig újabb friss élményeket hoz másnap(ezzel mit akart mondani?)
- Tehát már több százszor láttuk ezeket a zenekarokat (némi túlzással), de úgy hallottam (Szabó Gabitól), többüknek új lemezük jelenik meg a napokban. Szerinted ez befolyásolja a mai bulit? Más, esetleg érdekesebb lesz?
- Engem nemigen érdekelnek az új lemezeik, mert már hallottam õket, a bulit meg úgyis a régi nótákból csinálják. A sörfogyasztásom meg nem a zenétõl függ, hanem a gyomromtól.
- Most akkor ez hogy van? Mindenki a sörrõl beszél egyfolytában. Szerinted ez a mai buli legfõképp nemis annyira a zenérõl szól? „Csak” egy buli, alkalom a régi haverokkal való találkozásra? Szerinted errõl szól ez az este?
- Igen, így van!
Elkezdõdött az Aurora . "Kúrvák gengszterek…"
- Sokunkat már nem érdekel az Aurora. Sokszor hallottuk már, és már nem hoz tûzbe? Vagy netán megöregedtünk?
- Az utolsó. Megöregedtünk. Amikor még fiatal volt az ember, úgy gondolkodott, hogy ez a zene. Pokolgép, Ossián… Ezeket szerettük, de mostanra már kicsit fejlõdött a zenei ízlésünk.
- Igen, régen még az elsõ sorban zúztunk bakancsban, most meg csak itt kint beszélgetünk. Esetleg találkoztunk néha?
- Igen, szerintem igen.

Egyre csak gyûlnek az emberek, már a keverõpultig ér a tömeg. „..Múlnak az évek a gyarmaton..” Vigi töretlen lelkesedéssel nyomja a régi slágereket. Az elsõ sorokban nagy pogóparty… Vigi örül, hogy itthon játszhatnak. Aztán Viszlát Iván… A pogó folytatódik.

Itt megy elõttem egy újabb ismerõs. Ahogy tudom, jóban van az Auróráékkal. Megkérdezzük, hogy tetszik a buli?
- Letagadom, hogy ismerem õket. Nagyon szar a buli. Vigi nem énekelte a szöveget, hanem csak mondta. Úgy be van b…va, hogy alig bírt felmenni a színpadra. Engem ez az egy zenekar érdekelt, ebben is csalódtam…

Na továbbhaladtunk. Itt jön két csaj, mint utóbb megtudtam Orsi és Kata.
- Mi a véleményetek a ma esti buliról?
- Jó!
- Ez nagyon tömör válasz volt. Bõvebben?
- Nem mindenkit láttam, mert 1,5 órát kint ültem, de hallgattam.
- És melyik zenekar tetszett a legjobban eddig?
- Az Aurora, de Én már a Tankcsapdát várom!
- És ezeket a zenekarokat ismerted régebben?
- Igen, kivéve a Fürgerókalábakat.
- Az a kedvencem (teszi hozzá a barátnõ)
- És mindketten a Tankcsapda miatt jöttetek?
- Én elsõsorban igen, barátom meg Ossian miatt. (na ot pont nem látjuk, talán jobb is ez így)
- Ok, köszi szépen, további jó bulit!

Továbbmentem. Fél 8 elmúlt. Leszólítok egy fiatalembert (Borsika öccsét).
- Milyen a buli?
- Nagyon tetszik!
- Mik a kedvenc zenekaraid?
- Sytem Of A Down , Red Hot Chilli Peppers , Tankcsapda , Children of Bodom.
- Ezek szerint a Tankcsapda miatt jöttél Te is a koncertre?
- Tulajdonképpen az Alvin és a Mókusok is érdekel.
- Akkor igyekezzetek, mert mindjárt kezdõdik. Elõbb láttam Vikiéket a szinpad felé tartani.
Mi meg sörözünk addig, majd megnézzük a honlapjukat :)

Elkezdõdött az Ossián. A rock katonái újra együtt vannak.. Mi meg szétosztottuk a honlapot népszerûsítõ szórolapokat. Most épp Acélszív megy. A nézõtér fele van tele, mindenki örjöng. Jó látni!

Ismét tovább haladva a kocsma elõtt elkapom Szabó Gábort. Jobban örülnék, hogyha Õ beszélne(neki legalább megy).
- Mi a véleményed a buliról?
- Jó ez a fesztivál. A szervezéssel apróbb gondok vannak, sõt, rettenestes nagy gondok vannak. Ez a Gerbovics Tomi számlájára írható. Tomi, neked üzenem: 3-4 Toy-Toy WC simán elkelt volna, egy fedett sörsátorra nyugodtan be lehetne ruházni. Egyébként jövõre újra szervezd meg ugyanezt. Itt leszünk legalább ugyanennyien, de rendesebben szervezd meg. Ennyi.
- Ebben a zenekar kavalkádban…
- Ne velem csinálj már interjút!
- De Te vagy a legjobb ripoter, ezért kérdezek pont Tõled! Riportalanynak milyen vagy? Szerintem erre más is kiváncsi. Én nem tudok beszélni, de Te lagalább tudsz válaszolni…
Na, Gáborból sem tudtam sokat kiszedni, elrohant a wc irányába…

Újabb embereknek szegeztem, egyre bonyolultabb kéréseket.
- Mit csináltok itt?
- Mi? Õ a legjobb barátomnak az unokatesója, és összefutottunk a buszmegállóban. Most onnantól jött õ is a Tankcsapda koncertre, a másik unokatestvérével. Én meg itt vagyok a legjobb cimborámmal, és éppen sörözünk. Az Auróát végigtomboltuk, nagyon-nagyon jó volt, az Ossian most van, és amit nagyon nagyon várunk, az a TANKCSAPDA!! „Itt lakom látod, ez az a ház” (jókedvû csaj üvölti).És folytatják 2en. „Kevés a luxus…”

Vége az OSSIANnak. Leszólítom Endrét, aki a kordon mögött dedikál, és pacsizik.
- Endre, pár szót mondanál a buliról?
- Szerintem ez egy fantasztikus kezdeményezés, remélem minél több ilyen lesz. Nagyon jó volt a hangulat, összegyûlt egy csomó különbözõ zenekart kedvelõ ember, és mindenki igyekszik jól érezni magát.
- Gyõrröl mi a véleményed, szeretsz nálunk játszani?
- Hát elég annyi, hogy szinte minden turnét Gyõrben szoktunk kezdeni, ilyen nõnap környékén márciusban. Szinte az elsõ pillanattól kezdve Gyõrben mindig nagyon jó bulik voltak. És ez tényleg nem csak púder!
- Ok, köszi szépen.
Sajnos Endrének rohannia kellett, pedig még lett volna annyi kérdésem. A buliról készültek képek, megnézhetitek õket az OSSIAN honlapján. Az itt bemutatott képek is onnan származnak...

Jé, itt ül Jurásek Balázs, a DEMONLORD frontembere.
- Hello! Jó volt a buli, elégedettek vagytok a közönséggel, illetve a szervezéssel?
- Jó volt a szervezés, a közénség is rendben volt. Viszonylag ritkán tudunk játszani Gyõrben, ez a probléma, mert nem nagyon van hol. Van a Torock, ott néha napján szoktunk volt játszani, de azon kívül meg nem nagyon van lehetõség. Ilyen fesztiválok vannak, aztán viszont látásra. Tehát így évente egyszer szoktunk játszani Gyõrben.
- Helloween Night?
- Lesz. Akkor ez már évente 2:) . Szóval lesz, és kúrva jó lesz.
- Ezek szerint tudsz részleteket?
- Azt hiszem, hogy a Cadaverasék jönnek (már nem hiszem, azt olvastam feloszlott), meg a Replika, meg a Depresszió meg egy német zenekar, akikkel mi vagyunk kapcsolatban. Velük ez egy kölcsönös dolog. Õk jönnek ide, Mi meg megyünk ki.
- Jó bulinak ígérkezik. Visszatérve a mai koncerthez. Sokan mondták, hogy kevesen vannak. Szerinted?
- Effektíve délután 5 óra volt amikor kezdtünk, tehát az még nem a Heavy Metál idõszak. Kicsit fáradtak is voltunk, mert olyan 1 órás alvással nyomattuk ezt a koncertet.
- Tegnap játszottatok valahol?
- Igen, Agárdon az Alhana táborban. Ami egyébként kúrva jó volt. Elmosta az esõ a koncertünket. Kb. 6-7 számot bírtunk lejátszani, aztán életveszélyessé vált a színpad, és abba kellett hagyni. De jó volt a feeling, reggelig nyomtuk a piázást. Úgyhogy az Rock and Roll volt.
- Most akkor folytatjátok a tegnapi bulit?
- Igen. Koncert közben kiizzadtuk a maradék alkoholt, és azóta a közérzet sokkal jobb. Mondjuk még egy sûltkolbász beférne, azt mindjárt megnézem hol lehet kapni.
- Nem tudom, Én eddig nem láttam. Köszönöm szépen, hogy beszélgettünk, és további sok sikert!

TOROCK.HU


Szólj hozzá a cikkhez