Janis Joplin emlékzenekar - Garda Zsuzsa

KK - 2006. február 11. szombat, 00:00    
Janis Joplin emlékének méltó örzõi...

Janis Joplin(1943. - 1970.) volt a legnagyobb blues énekesnõ, aki fehér létére olyan tökélyre fejlesztette a stílust, mint még fekete elõdei sohasem. Késõbbi jelmondatához - "élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon" - híven élt, korán, 27 évesen meghalt. Joplin 2003 januárjában lett volna 60 éves. Ennek alkalmából alakult a Janis Joplin Emlékzenekar. Garda Zsuzsával, a zenekar énekesnõjével a gyõri koncertjük után beszélgettem:
Reklám:
- Nagyon tetszett a koncert, a hangod, az énektudásod lenyûgözõ. Mióta énekelsz, kiknél tanultál?

- Köszi, igyekszem! :-)
Elsõsorban a szüleimnek tartozom köszönettel! A család tele van tehetséges emberekkel. Énekelni meg majdnem mindenki jól tud.
Másrészt Király Évinek, a régi énektanárnõmnek, akitõl megtanultam a hangképzés alapjait. Eme technikák segítenek abban, hogy tudatosan vigyázzak a hangszálaimra. Rég nem voltam már nála, "mea culpa" meg is akarom keresni a közeljövõben! Már csak azért is, mert jó ideje õ is koncertezik, és feltétlenül szeretnék elmenni egy elõadására, mert fantasztikus hangja van!! naná! :-)

- Ha jól tudom a nézõk már láthattak itt-ott a Tvben is, ugye?

- Igen, a létezõ összes tv-s tehetségkutatón próbálok ott lenni. Kifutó, Popsztárok, Üstökös, most a Megasztárba is jelentkeztem, már várnak....
Sok negatívum forog közszájon ezekkel a mûsorokkal kapcsolatban, de én személy szerint még nem tapasztaltam visszaélést. Nem bántam meg eddig sem azt, hogy jelentkeztem, sem azt, hogy végülis nem kerültem be a Sugar&Spice-ba!!! :-))))
A zenekarral is felléptünk budapesti és vidéki tv-kben is, pl. Fix tv, RTL Klub-Delelõ, Fehérvár tv.

- Ez a formáció mióta él? Mennyit léptek fel vele?

- A zenekar Hetedik Nap néven már régóta aktív, olyan 3 éve alakultunk. Elõször saját számokat kevertük a Joplinnal. Igaz, sikerünk volt a közvetlen közönség körében, de "természetesen" a médiával, kiadókkal nem tudtunk zöldágra vergõdni. Így döntenünk kellett, hogy döcögünk tovább - egyre kedvetlenebbül - a sajáttal, vagy váltunk.
Vörös Gábor találta ki tavaly a Joplin Emlékzenekart. Õ kért fel minket, hogy ez évtõl csináljuk mi ezt a projektet. Épp jókor jött, elvállaltuk, és tavasztól teljesen ráálltunk a Joplinra. Vannak más dalok is mûsoron, de nagyrészt Joplint játszunk.

- Ennek ellenére még nem igen hallottam rólatok. Voltak már nagyobb fellépéseitek is, vagy a klub-bulik szintjén vagytok egyelõre?

- Klubzenekarnak számítunk, de természetesen ott leszünk a Szigeten, és nagyobb rendezvényekre is szervezünk koncertet, ill. hívnak minket.
A médiának, ill. a szakma "sztár" részének hozzáállása pedig lerágott csont, nem fogok értekezést írni róla. Valószínûleg aki ide benéz, nagyjából azért tisztában van ezzel...

- A zenésztársaid ismert zenészek, sõt felléptek néha Keresztes Ildikóval, és Soniával. Hogy jött az ismeretség?

- Elõbb említett Vörös Gábor barátom és kollégám révén ismerkedtem meg a csajokkal. A tavalyi elképzelés alapján mi hárman kerültünk képbe, és vittük végig a koncerteket, közösen.
Most jócskán változott a kép, mint említettem a zenekar teljesen átalakult, és a leányok is vendégként szerepelnek a mûsorban, ha idejük engedi, hiszen Ildi rengeteg helyen énekel, Soniának pedig kicsi babája van, neki most már a család a legfontosabb.
Tehát ez évben én viszem a Joplin Emlékzenekart.

- Milyen érzés ekkora nevek „árnyékában” énekelni?

- Sem a lányok, sem Pribil Gyuri (Kimnowak) nem érezteti, hogy többek, szebbek, jobbak lennének. Hála Istennek normális, szimpatikus, kedves emberek. Úgyhogy egyáltalán nincs árnyék. Csak fény!!:-))

- Mint köztudott, a zenébõl nehéz Magyarországon megélni. Ti is dolgoztok mellette, és a zenélés „csak” hobbi?

- Mindenki dolgozik mellette. De - legalábbis részemrõl - ez egyáltalán nem hobbi! Nem hiszem, hogy valaha is abba tudnám hagyni. Szoktam volt mondani, hogy nekem már "reszeltek" . :-))

- Hogy tudjátok összeegyeztetni a többi zenekarotokkal a próbákat, fellépéseket. Ez nem okoz sosem problémát, esetleg összetûzéseket?

- Összetûzéseket nem, de súrlódások voltak. Pontos egyeztetéssel, odafigyeléssel megoldható. Köszönhetõen Prohászka Ferinek, aki nem csak a basszusgitárosunk, hanem rendkívül ügyes szervezõ és koordinátor is! :-)

- További tervek a zenekarral, illetve az egyéni pályafutásoddal? Esetleg lemez, klipp, stb?

- Lemezkiadásra gondoltunk (Janis Joplin Tribute album), de anyagi okokból ez most még nem realizálható. Szponzorok kellenének. Igyekszünk! :-))
Egyéni? Vokálozom jónéhány baráti zenekarban, illetve ha felkérnek és tetszik a dolog, elvállalok bármilyen zenész-melót. :-))) Most kértek fel pl. egy rockopera kisebb szerepére, de ez még csak nagyon-terv!
Szeretnék saját zenét, van is jelöltem, ki készítse az albumot. A dalokat szeretném a vendég-gitárosunkkal Nagy Norbival megíratni, mert nagyon egy hullámhosszon vagyunk, ami a zenéket illeti! :-) Mindketten grunge-os, modern rockos cuccot szeretnénk.

- Tehát akkor ezzel a formációval egyelõre járjátok az országot, szórakoztatjátok az embereket, megismertetitek Joplinnal õket, viszont külön - külön a saját zenekarokkal csináljátok a „lemezes” produkciókat?

- A Janiéknak már kijött egy saját lemez a Philadelphiával, ha valaki szeretné meghallgatni, a honlapjukon megtalálja a megfelelõ infókat. Az igazi, vérbõ metálosoknak és rockereknek ajánlom! Dinamikus, összetett, elgondolkodtató zene.
Természetesen Pribil Gyuri kimnowakosként nem egy albummal büszkélkedhet! Rengeteg lemezen szerepelt már, pl. HOBO-nál, Ferenczynél. Nekem személy szerint nagy "szerelmem" a kolléga saját zenekara, az Equus!! Hihetetlen mély, összetett, minõségi zene, minenkinek csak ajánlani tudom!

- Terveztek esetleg az ország határain kívülre is "kikacsingatni" egy-egy fellépés erejéig?

- Mindenképp szeretnénk koncerteket a határon túl is. Ebben viszont - ha már kérdezted - segítséget kérnénk, mert alakulgatnak a kapcsolataink, de ha valaki tud jó helyet, ill. tel.számot, szervezõt, aki a kornyezõ országokba irányítana minket, azt megköszönnénk.
Ami nekem nagyon nagy bánatom, hogy az általam kultivált motoros találkozókra sem könnyû bejutni. Ha ez ügyben tud valaki embert, szóljon!
Honlapunkon megtalálhattok minket!

- Végezetül még annyit, hogy tetszett a gyõri buli?

- Mikor beléptem a kerthelységbe, már vágtam, hogy ez egy igazi rock-kocsma!:-)
Kellett egy kis idõ, mire a koncerten feloldódtatok, de a végén már együtt táncoltam a srácokkal! Utána meg hajnalig duma - ez király! :-)))
Remélem, megyünk még hozzátok, és sok emberhez elszivárog a hír, hogy JÖVÜNK!!!

- Köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok!

A Janis Joplin Emlékzenekar honlapcíme: http://joplinemlek.uw.hu

K.K.


Szólj hozzá a cikkhez